Voertips voor tijdens een buitenrit
Paarden eten voer

Houd je van het maken van buitenritten? Wij ook! Maar moet je dan ook rekening houden met de voeding van je paard? Lees hier onze voertips. Zo hebben jullie beide een fijne buitenrit!

1. Voertips voor een korte buitenrit <3 uur

Ga je met de trailer op pad, geef dan tijdens de reis hooi of voordroog in een hooinet. Zorg dat je na de rit bij terugkeer bij de trailer een emmer water klaar hebt staan en eventueel een emmer slobber of geweekte bietenpulp met extra eiwitten voor de spieren. Laat je paard eerst rustig eten en drinken voordat je gaat inladen voor de terugreis.

2. Voertips voor een dagtocht; 3 - 8 uur

Een paard kan maximaal 4 tot 6 uur zonder ruwvoer, iets dat tijdens dagtochten gemakkelijk wordt vergeten. Las eetpauzes voor je paard in als de dagtocht meer dan vier uur duurt. Laat hem iedere twee uur tien minuten grazen terwijl je ernaast staat of wandelt. Geef je paard bij iedere gelegenheid de kans om een paar happen gras te eten, bijvoorbeeld als je moet afstappen voor een hek of bij een kruispunt.

Hoewel we leren dat het niet goed is om een paard onderweg te laten eten, is dat tijdens een lange dagtocht niet zo erg. Als je teugels aanneemt wordt er gewerkt, maar stap je aan een lange teugel dan is hapje stapje een prima manier om je paard wat te laten eten.

Reserveer ruim de tijd voor de lunch. Zadel af en neem het bit uit. Ideaal is om je paard los in een paddock te laten lopen. Is dit niet mogelijk, laat hem dan aan de hand grazen terwijl jij je boterham eet. Zet het paard tijdens jouw lunch niet vast zonder eten.

Bij thuiskomst na een lange dagtocht is het aan te raden om je paard te belonen met een lekkere slobbermaaltijd of geweekte bietenpulp met extra eiwitten voor de spieren en om de watervoorraad en energie in het lichaam weer vlot aan te vullen.

Paard met zebradeken

3. Voertips voor een meerdaagse tocht

Het grootste aandachtspunt tijdens een meerdaagse trektocht is dat je geen controle hebt over de kwaliteit van het ruwvoer. Het is onmogelijk om hooi mee te nemen, je paard eet wat onderweg voorhanden is. Sommige paarden zijn heel gevoelig voor wisselend ruwvoer, dit kun je thuis uittesten. In deze gevallen is het zinvol om droge bietenpulp mee te nemen. Verdeel het in kleine zakjes van 250 gram. Iedere ochtend en iedere avond geef je je paard een maaltijd van in ruim water geweekt bietenpulp. Op deze manier zijn de darmen van je paard gevuld met suikerarme vezels die veel energie geven en een watervoorraad in de darmen brengen. De vezels vormen een stabiele bodem voor het wisselende ruwvoer.

Krachtvoer meenemen onderweg is veel te zwaar. Het is niet erg als je paard tijdens een meerdaagse tocht wat gewicht verliest. Het is wel handig om onderweg mineralen bij te voeren. Een simpele mineralenkoek per dag is eenvoudig en zorgt ervoor dat de mineralenhuishouding in balans blijft.   

Paard eet gras
Loading...