TREC & Working Equitation

Nu jouw normale paardrijdleven er even heel anders uitziet, is het wellicht een goed moment om eens kennis te maken met twee bijzondere takken van paardensport: TREC en Working Equitation. De komende tijd vind je op buitenrijden.nl tips, weetjes en een aantal video’s waarin uitgelegd wordt hoe je thuis kennis kunt maken met deze takken van de paardensport.

Maak kennis met TREC & WE

TREC
TREC komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is ontstaan uit een bekwaamheidstest voor ruiters en begeleiders die aan trektochten wilden deelnemen.

Tijdens een TREC wedstrijd wordt de samenwerking tussen jou en je paard op vele verschillende manieren op de proef gesteld. Zo ga je de natuur in, met een kaart. Je moet laten zien dat je de gangen van je paard onder controle hebt en tot slot rijdt je een parcours met obstakels, die je in de natuur zou kunnen tegen komen.

Working Equitation
Working Equitation is ontstaan in Zuid Europa, vanuit het werken met paarden op het land. Boeren verplaatsten hun vee te paard, waarbij gehoorzaamheid, behendigheid en snelheid van pas kwamen. Wedstrijden ontstonden uit de behoefte van deze boeren om elkaar te laten zien hoe goed de paarden waren afgericht. Tijdens een wedstrijd wordt er een dressuurmatig onderdeel gereden en wordt een parcours gereden met obstakels die kunnen voorkomen bij het werken op het land met het vee. Dit parcours wordt eerst op stijl gereden en daarna op snelheid. Op sommige wedstrijden wordt daar nog een onderdeel met het verplaatsten van runderen aan toegevoegd. Waarbij moet worden opgemerkt dat er twee stromingen zijn en we in de video’s de FITE reglementen hanteren (TWE).

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over TREC en TWE? Kijk dan op www.trec-club.nl

 

Je eerste TREC wedstrijd

Na inschrijving
Na de inschrijving heb je nog mooi even de tijd om de puntjes op de i te zetten wat betreft de training. De conditie van je paard heb je als het goed is al voor die tijd getraind, maar in deze laatste weken voor de wedstrijd is het goed om nog een aantal dingen te testen. Zo kun je bijvoorbeeld eens kijken of je paard rustig in een zelfgemaakte paddock blijft staan. En hoe vindt hij het als je met een kaart in je hand gaat buitenrijden? Kun je hem goed sturen en remmen op 1 hand? Ook kun je eens wat verschillende obstakels met hem oefenen, zoals het springen van een boomstam, of het doorwaden van een plas als je die tegenkomt.


1 week van te voren
Tijd om je spullen te verzamelen, je moet namelijk best wel wat dingen meenemen! Natuurlijk neem je alle zaken mee die je nodig hebt voor het rijden en verzorgen van je paard, maar er zijn nog een aantal dingen handig om mee te nemen waar je misschien niet direct aan denkt zoals een hoesje voor je kaart, gekleurde pennen of materiaal om een paddock van te maken. Hier vind je een inpaklijst van een ervaren TREC ruiter. Je zult misschien niet alles nodig hebben, maar dit geeft je een beetje een idee waar je aan kunt denken. Controleer ook nog even of je de betaling voor de wedstrijd hebt voldaan. Je kunt ook je vertrektijd alvast bepalen, want over het algemeen komt de startlijst een week van te voren op internet te staan.

Je eerste TREC wedstrijd, de voorbereiding

Nu het Coronavirus een beetje lijkt te zijn teruggedrongen in Nederland, begint er, hoewel de wedstrijdkalender aardig is uitgekleed, toch langzaam weer zicht te komen op een aantal TREC wedstrijden in het najaar. Hoe leuk zou het zijn als je hier aan mee kunt doen? We leggen je uit wat je kunt verwachten:

Vóór inschrijving
Voor je je inschrijft voor een wedstrijd is het een goed idee om het paspoort van je paard te controleren. Belangrijk is dat je paard volgens voorschriften geënt is. Dat betekent dat hij een basisenting gekregen heeft, en vervolgens ieder jaar een herhaling van de enting tegen influenza en tetanus. Alle entingen moeten in het paspoort genoteerd staan. Klopt er iets niet? Neem dan even contact op met je eigen dierenarts om het te herstellen. Houd er wel rekening mee dat je paard in de week voorafgaand aan de wedstrijd geen enting meer mag krijgen, dit moet je dus eerder regelen. Meer informatie over de entingen en het paspoort kun je terugvinden in het reglement.


De inschrijving
Ben je lid van TREC club Nederland, dan wordt je 6 weken voorafgaand aan de wedstrijd per mail uitgenodigd om in te schrijven. Ben je (nog) geen lid, dan moet je een weekje wachten en kun je daarna via de website van TREC club Nederland alsnog inschrijven. En dan is het zover, je aanmelding voor je eerste TREC wedstrijd is de deur uit. Spannend!

WE: De Traversbalk

Oefening 8: De Traversbalk

Deze keer een mooie Working Equitation oefening, om aan de gehoorzaamheid én behendigheid van je paard te werken. Internationaal FITE jurylid Mark Hoeffgen legt in de video stapsgewijs uit hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan.

TREC: Het Labyrint onder het zadel

Oefening 7: Het labyrint onder het zadel

Heb je vorige week al hard geoefend op het labyrint aan de hand, dan kun je in één keer door met het oefenen van het labyrint onder het zadel!
Jurylid Ingrid Peters legt weer samen met Valerie van Kessel uit, hoe je dit het beste aanpakt.

TREC: Het Labyrint

Oefening 6: Het labyrint

Het Labyrint is een obstakel dat kan voorkomen in een TREC parcours. Hiermee kan een lastige situatie tijdens een buitenrit worden nagebootst, waarbij men met het paard ergens tussendoor moet laveren, bijvoorbeeld een bochtige bergpas. De oefening kan aan de hand worden uitgevoerd, of onder het zadel.

Wil jij de samenwerking met je paard verbeteren? Kijk dan naar deze video, gemaakt door TREC jurylid en -amazone Ingrid Peters, samen met amazone Valerie van Kessel. Zij leggen uit hoe je de oefening thuis opbouwt aan de hand.

TREC: Laaghangende takken

Oefening 5: Laaghangende takken

Tijdens het maken van een buitenrit kan het voorkomen dat je onderweg tussen de bomen, door dichte begroeiing en onder laag hangende takken door moet rijden, om je route te vervolgen. Tijdens het obstakel-parcours van een TREC wedstrijd wordt daarom beoordeeld of jij en je paard hier veilig toe in staat zijn. Veel paarden vinden deze oefening in het begin een beetje spannend, daarom kan het handig zijn om dit eerst thuis in de rijbaan te oefenen. TREC amazones Renske Giesen en Dewi Bergman leggen in deze video uit hoe je dit aanpakt. Succes en veel plezier met oefenen!

Oefening 4: Ringsteken

Oefening 4: Ringsteken

Vorige week introduceerden we het rijden met de teugels in 1 hand, als voorbereiding op het hanteren van de 'garrocha', (een lange stok die oorspronkelijk gebruikt werd tijdens het veedrijven, om eventueel opdringerige stieren mee op afstand te houden). 

In de Working Equitation wordt de behendigheid met de garrocha getest door middel van ringsteken. Hierbij wordt eerst de stok uit een vat/ton genomen, zonder hierbij het paard te verstoren. Vervolgens wordt de stok in de goede positie genomen om de ring die op hoogte geplaatst is, over de stok te laten glijden. Als alternatief hiervoor kan men beginnen met een blokje of balletje dat van zijn positie wordt gestoten. Tot slot wordt de garrocha weer terug geplaatst in de ton, waarbij het belangrijk is dat de stok de bodem van de ton raakt en de ton netjes overeind blijft staan. 

Internationaal jurylid Ingrid Peters, heeft zelf met haar haflinger Merlijn op het hoogste TWE niveau gereden en legt uit hoe deze oefening het beste kan worden geoefend. Voor deze gelegenheid wordt Merlijn bereden door amazone Valerie van Kessel. 

Oefening 3: teugels in één hand

Zoals eerder verteld werd Working Equitation oorspronkelijk vooral in Zuid Europa beoefend, waar er met paarden gewerkt werd bij het drijven van het vee. Hierbij wordt voornamelijk met de teugels in één hand gereden, zodat de andere hand vrij is voor andere zaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het openen en sluiten van hekken, maar ook aan het
vasthouden van eventueel benodigde materialen zoals een garrocha. Dit is een lange stok, waarmee het vee (stieren!) op afstand kan worden gehouden. Om de vaardigheid van het rijden met 1 hand te testen, worden op het hoogste niveau alle wedstrijdonderdelen met de teugels in 1 hand
gereden. Tijdens de trail wordt het hanteren van de garrocha op de proef gesteld, door middel van ringsteken.  

Ook binnen de TREC is het van belang om eenhandig te kunnen rijden. In de teugelvrije hand kan dan de topografische kaart en/of kompas worden vastgehouden. In het obstakel parcours is een oefening opgenomen waarbij (bij voorkeur in galop) een figuur 8 wordt gereden, met de teugels in één hand.  

Als voorbereiding op beide oefeningen, waar we binnenkort een instructiefilmpje van zullen laten zien, is het handig om alvast wat te gaan oefenen met het rijden van de teugels in één hand. Als je dit
spannend vindt, kun je dit gewoon in stap doen en als dat goed gaat pas in draf en galop. Let er op dat je hierbij recht blijft zitten en niet met je bovenlichaam draait. Omdat je veel subtieler bent met je teugelhulp, is het extra van belang dat je paard goed gehoorzaam is op je zit- en beenhulpen.  
De vrije hand kun je in de oorspronkelijke houding houden, dus naast je andere hand. Je kunt ook besluiten om deze hand op je been te leggen.
Binnen de TREC wordt verwacht dat je de hand naar opzij uitsteekt, om de jury duidelijk te laten zien dat je de teugels niet vasthoudt.  

Het oefenen met de teugels in één hand, kan mee vallen. Sommige paarden zijn juist extra fijn in de aanleuning, omdat de teugelligging stiller is met slechts één inwerkende hand. Begin op een rechte lijn en als dit goed gaat pak je de bochten in de hoeken mee en kun je daarna eventueel voltes en overgangen gaan rijden. Wanneer je merkt dat jij en
je paard er moeite mee hebben, doe het dan korte stukjes, zodat jullie houding niet verkrampt raakt.  

Succes met oefenen en tot binnenkort met een Working Equitation instructiefilmpje!

Oefening 2: De Brug (TREC)

Oefening 2: TREC oefening, de Brug

Tijdens het maken van een rit door de natuur, kan het voorkomen dat je onderweg gebruik moet maken van een brug over het water, om je weg te kunnen vervolgen.
Tijdens het obstakel-parcours van een TREC wedstrijd wordt daarom beoordeeld hoe jij en je paard over een brug gaan. Dit kan aan de hand, of onder het zadel.

Als jouw paard dit nog nooit gedaan heeft, of dit eng vindt, kan het handig zijn om dit eerst thuis in de rijbaan te oefenen. TREC amazones Carolien Esselink en Heidi Hugen, leggen in deze video uit hoe je dit op een veilige manier aanpakt. Succes en veel plezier met oefenen!

Oefening 1: 3 tonnen

De eerste WE oefening: 3 tonnen

We trappen af met een voorproefje van een obstakel binnen de Working Equitation. In de eerste video zien we Mark Hoeffgen, internationaal FITE jurylid en zelf ruiter op het hoogste TWE niveau. Hij legt je uit hoe je de ‘drie tonnen’ het beste kunt rijden.

 

TREC - Kaartlezen

Zoals vorige week uitgelegd is de sport TREC ontstaan vanuit het oefenen en testen van trektocht-technieken en bestaat het eerste onderdeel van een TREC wedstrijd dan ook uit het maken van een buitenrit. Het is de bedoeling om tijdens deze rit een door de wedstrijdorganisatie geplande route te rijden, die wordt aangegeven op een kaart. Dit is waar het voor de meeste mensen een beetje spannend wordt, want er mag geen gebruik gemaakt worden van moderne navigatie hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een GPS of apps zoals Google maps. Hoewel veel mensen helemaal niet (meer) gewend zijn aan kaartlezen, is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. 

 

Kaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Bij TREC wedstrijden wordt gebruik gemaakt van topografische kaarten (vroeger ook wel stafkaarten genoemd).  

 

Hierop wordt met symbolen en kleuren alles wat je in werkelijkheid om je heen ziet, op papier weergegeven. Je hebt een ‘legenda’ nodig om alle kleuren en symbolen opgesomd te zien. Een voorbeeldje van aanduidingen op de kaart: bos is groen, snelwegen zijn paars, zandwegen wit, riviertjes en sloten zijn blauw. 

 

De gebruikte schaal is 1.25000. Dit betekent dat 1 centimeter op de kaart, 250 meter in het echt is. Als je zo door rekent is 4 centimeter een kilometer. Door dit in je achterhoofd te houden kun je een inschatting maken van de werkelijke afstand tussen bepaalde herkenningspunten op de kaart. 

 

Het is heel leuk om je eens te kijken naar een kaart van een omgeving die je goed kent. Bijvoorbeeld het gebied waar je woont, of waar je vaak gaat buitenrijden. 

Op deze website kun je een kaart downloaden en uitprinten: https://scoutingtools.nl/kaarten

 

Ga (mét gepaste afstand van anderen) eens buiten kijken of jij wat je om je heen ziet kunt herkennen op de kaart! 

 

Binnenkort komen we met meer tips over kaartlezen! 

TREC - de Outfit

Wat neem jij meestal mee als je op buitenrit gaat? Hoogstwaarschijnlijk alleen je telefoon? Tijdens een TREC wedstrijd wordt er van je verwacht dat je nog beter op eventuele moeilijke situaties bent voorbereid en wordt je daarom geacht bepaalde spullen mee te nemen in je bepakking.

Allereerst moet je uiteraard je identiteitsbewijs bij je hebben en eventueel aanvullende relevante informatie over je gezondheid, zoals bijvoorbeeld ziektes, allergieën of medicijngebruik. Dit kan belangrijk zijn voor hulpverleners. Ook een kopie van het paardenpaspoort neem je mee.

Wanneer er iets gebeurt, kan het voorkomen dat je moet stoppen en het paard moet aanbinden, om je handen vrij te hebben. Om deze reden is het verplicht om een halster en een touw mee te nemen. Veel TREC ruiters rijden daarom met een halster over het hoofdstel, maar een gecombineerd halster-hoofdstel is ook een prettige optie. Deze zijn zowel in voordelig nylon verkrijgbaar, als in duurzaam kunststof of een chique lederen variant.  

Een zakmes kan je snel helpen bij verschillende vervelende situaties, bijvoorbeeld wanneer je ergens aan blijft hangen en een hoevenkrabber is onmisbaar bij vastzittende steentjes in de straalgroeve.

In de hogere klassen, worden er grotere afstanden afgelegd. Dit brengt iets meer risico met zich mee. Een EHBO setje is daarom verplicht. Ook moet men verlichting en reflectie mee nemen, voor het geval de rit niet voor het donker is afgerond. Voor beslagen paarden is een hoef-noodset een must (reserve ijzers + materiaal om deze te bevestigen, danwel hoefschoenen) om met gezonde hoeven de finish te kunnen halen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om de genoemde attributen in mee te nemen. Sommigen rijden met een rugzak. De losse spullen gaan tijdens het draven vaak behoorlijk bewegen in de rugzak en bij een val van het paard bestaat het risico dat je met je rug op de tas valt, daarom wordt de rugzak afgeraden. Zadeltassen zijn een veiligere optie. Ook deze zijn in vele soorten, maten en kleuren verkrijgbaar.

En die eerder genoemde telefoon? Die gaat zeker mee, echter een navigatie-app gebruiken is er voor de TREC ruiter niet bij. De telefoon wordt verzegeld en mag alleen in geval van nood tevoorschijn worden gehaald. Wanneer de verzegeling wordt verbroken, volgt diskwalificatie.
Ben je bang te verdwalen in het bos, zonder onze moderne hulpmiddelen? Binnenkort volgen weer enkele tips over de omgang met een topografische kaart. Houdt deze pagina in de gaten!

Loading...