De favoriete route van Birgit Stins

Birgit neemt je graag mee op haar favoriete route langs radio Kootwijk.

Mijn rondje Kootwijk is mooi en interessant omdat het zoveel verschillende stukken natuur heeft. Een adembenemende zandverstuiving, mooie heidevelden en een prachtig bos met kronkelige en glooiende paadjes. Het liefst rij ik dan via knooppunt 16 en 44. En tussen 49 en 15 en werp ik een blik op het voormalig zendstation Radio Kootwijk. Echt een aanrader!

Kootwijkerzand is het grootste stuifzand gebied van West Europa.
Het zand wordt langzamerhand vastgelegd door mossen, algen en hogere planten die zich met het huidige verhoogd stilstofgehalte sneller ontwikkelen.
Om de natuur omgerept te houden worden er beheersmaatregelen getroffen.

Karakteristiek in het gebied zijn de scheve en verwaaide dennenbomen.

Op de open vlaktes kan het zomers heel heet worden en bereikt de temperatuur soms wel 60 graden. Het zand is op die vlaktes mul,  wat voor een paard een grote belasting is. Wanneer je wilt gaan rijden vraagt dat zomers wel planning vooraf. 

Voor het 2500v Chr kwamen op het Kootwijkerzand al mensen voor. De eerste dorpen zijn van rond 700 na Chr. Door te intensief gebruik van de gronden ontstonden er stuifzanden.
De aanleg van een bosgebied heeft een groot deel vastgelegd. In de boswachterij aan de westkant heb je glooiende heuvels, slingerende paden en kun je daar edelherten en zwijnen vinden.

Honderd jaar geleden in 1918 is op de grote vlakte dat nog verder van begroeiing ontdaan werd om mega antennes te faciliteren, een radiozendstation gebouwd: Radio Kootwijk. Het station deed toentertijd dienst om radiocontact te onderhouden met Nederlands Indie. Later is het gebouw ook gebruik voor radioastronomisch onderzoek.
Het gebouw is in ArtDeco stijl en heeft bepaalde vormen van Amsterdamse School, en is geinspireerd door Egyptische mythologie, nl de sfinx. Het markante en indrukwekkende gebouw steekt scherp af in zijn omgeving. Het is al een aantal keren decor geweest voor films, bekende TV series en evenementen. Het is heel apart als tijdens je rit dat gebouw zo opdoemt midden in dat gebied...

Opstappunten: Er zijn diverse parkeerplaatsen rondom:  Stroe, en noord van Harskamp, noord van Kootwijk, Ughelen bij de Cantharel, en noord van Hoog Buurlo.


Vanaf de westkant heb je prachtige uitrij mogelijkheden in het bosgebied met slingerende ruiterpaden en verderop kan je naar het Kootwijkerzand. Daar kun je zelfs dwars over de grote zandverstuiving de ‘Dikke Bart’ met een prachtig uitzicht over de vlakte. Het is vanwege het losse zand zwaar voor de paarden, dus het is geen optie om daar met de menkar overheen te gaan. Rondom de vlakte is dat evt wel mogelijk. In de boswachterij zijn de paden prima om te mennen. Via paaltje 16-44, waar wel het nog een paar stukken mul is, krijg je een prachtige indruk van het natuurgebied rond de zandverstuiving. 

 

In het gehele gebied zijn de ruiterpaden gemarkeerd met knooppunten die je kunt vinden op buitenrijden.nl deze route vind je hieronder. 

Loading...