Adopteer je Route

Met je paard op pad in de natuur, dat is toch geweldig? Vind jij dat ook? Dan zijn we het met elkaar eens! Om dit nog toegankelijker te maken hebben wij buitenrijden.nl opgericht. Wij houden ons bezig met het uitzetten en onderhouden van de mooiste ruiterroutes in Nederland. Wij vertegenwoordigen de rijdende natuurliefhebbers in de discussie met stakeholders, zodat we ervoor kunnen zorgen dat we onze prachtige ruiterroutes kunnen blijven gebruiken.

 

Nederland is namelijk rijk aan mooie natuur waar je samen met je paard van kunt genieten. Er zijn in Nederland 400.000 ruiters die met elkaar wel 17 miljoen buitenritten in de natuur maken. Hierdoor komen buitengebieden wel eens onder druk te staan. Maar gelukkig zijn er overal in Nederland initiatieven waarin gepassioneerde ruiters en menners zich samen met terreineigenaren en -beheerders inzetten om de natuur toegankelijk, veilig en mooi te houden. Als KNHS willen we hier graag een steentje aan bijdragen. Daarom hebben wij het initiatief “Adopteer je route” in het leven geroepen.

 

 

Wat kun je verwachten tijdens een opschoondag?

Benieuwd hoe een dag Adopteer je route er uit ziet? Hiernaast bekijk je de video van de werkdag van de Paardenvrienden Veluwe Midden!

Wat is het?

Adopteer je route is een soort netwerk van mensen die meehelpen om hun favoriete buitenrijgebied te onderhouden. Dit doen we door middel van route teams, die zich inzetten voor een bepaald gebied of een bepaalde route. Een route team is een samen sluiting van ruiters en liefhebbers, die zich inzetten voor het onderhouden van deze routes en met verschillende taken ervoor zorgen dat wij allemaal kunnen genieten van het paardrijden in de natuur. Want vele handen maken licht werk.

 

Als je als vrijwilliger mee wil doen om de routes te onderhouden, dan zijn wij er natuurlijk heel erg blij om. Met Adopteer je Route vragen we je niet om geld te geven. We vragen je wel om mee te helpen met het onderhoud van jouw favoriete buitenrijgebied. Door het inzetten van vrijwilligers besparen wij natuurlijk flink op de onderhoudskosten van de vele ruiterroutes in Nederland. Maar bij het onderhouden van onze ruiterroutes komen er ook veel dingen bij kijken. Zo kan er bijvoorbeeld tijdens het onderhouden iets gebeuren of heb je ondersteuning nodig of wil je een nieuw stuk route aanleggen. Daardoor dat de route teams aangesloten zijn bij de KNHS kunnen wij dit allemaal vorm geven en zorgen wij samen voor mooie ruiterroutes in heel Nederland.

Waarom helpen?

Je kent de grote terreineigenaren wel, zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de 12 Landschappen. Maar er zijn ook gebieden in eigendom van de provincie, de gemeente of van particuliere eigenaren. Staatsbosbeheer kreeg tot een paar jaar geleden veel geld van de overheid waarmee vele kilometers aan ruiter- en menpaden aangelegd en onderhouden konden worden. Inmiddels heeft de overheid die geldkraan dichtgedraaid en is er net voldoende geld voor een basisopenstelling van natuurgebieden voor wandelen en fietsen, dus niet voor andere groepen zoals ruiters en menners of mountainbikers. Dit betekent dat daar op een andere manier oplossingen voor gevonden moeten worden.

 

Door jouw organisatie in te zetten als partner in dit onderhoud en een route te adopteren draag je bij aan het behouden van onze prachtige ruiterroutes. Bovendien is het de perfecte kans om jouw feedback te geven op de routes in de gebieden die jij goed kent! En voor de vrijwilligers in jouw organisatie is het de perfecte manier om samen iets te doen en elkaar op een andere manier te ontmoeten. Het adopteren van een route als route team is niet zo arbeidsintensief als je zou denken. Vaak gaat het maar om 1 of 2 dagen per jaar!

Hoe kan ik helpen?

Als je nu enthousiast bent geworden om ons te ondersteunen om de tig ruiterroutes van Nederland goed te onderhouden dan heb je nu twee opties:

Loading...