Een paard kan maximaal 4 tot 6 uur zonder ruwvoer, iets dat tijdens dagtochten gemakkelijk wordt vergeten. Las eetpauzes voor je paard in als de dagtocht meer dan vier uur duurt. Laat hem iedere twee uur tien minuten grazen terwijl je ernaast staat of wandelt. Geef je paard bij iedere gelegenheid de kans om een paar happen gras te eten, bijvoorbeeld als je moet afstappen voor een hek of bij een kruispunt.

Hoewel we leren dat het niet goed is om een paard onderweg te laten eten, is dat tijdens een lange dagtocht niet zo erg. Als je teugels aanneemt wordt er gewerkt, maar stap je aan een lange teugel dan is hapje stapje een prima manier om je paard wat te laten eten.

Reserveer ruim de tijd voor de lunch. Zadel af en neem het bit uit. Ideaal is om je paard los in een paddock te laten lopen. Is dit niet mogelijk, laat hem dan aan de hand grazen terwijl jij je boterham eet. Zet het paard tijdens jouw lunch niet vast zonder eten.

Bij thuiskomst na een lange dagtocht is het aan te raden om je paard te belonen met een lekkere slobbermaaltijd of geweekte bietenpulp met extra eiwitten voor de spieren en om de watervoorraad en energie in het lichaam weer vlot aan te vullen.

Loading...