Wat is FITE?

De KNHS is sinds eind 2017 licentiehouder van de FITE (Fédération Internationale de Tourisme Equestre). De FITE is de internationale Federatie van Paardensport Toerisme en gevestigd in Frankrijk met als doel om het hippisch toerisme over de hele wereld te vertegenwoordigen en bij te dragen in de ontwikkelingen. Om krachten te bundelen hebben de FEI en FITE ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De FITE heeft gezorgd dat paarden zonder medische verklaring vanuit Nederland naar België en Frankrijk vervoerd kunnen worden. Te paard door deze landen rijden kan dus ook zonder medische verklaring. Uiteindelijke doel is om over heel Europa grensoverschrijdend ruitertoerisme mogelijk te maken. Dit geldt alleen als er geen economisch belang bij is en met maximaal twee paarden, deelname aan wedstrijden met maximaal twee paarden en voor ruitertoerisme. Ruiters met meer dan twee paarden of met economisch belang moeten wel gewoon een medische keuring laten doen.

TREC & Working Equitation

Onder de vlag van de FITE kunnen ruiters TREC en Working Equitation recreatief en in wedstrijdverband rijden. De oorsprong van TREC ligt in Frankrijk. Het begeleiden van trektochten is in Frankrijk een professioneel beroep. Omdat men op zoek was naar een meetbare test voor ruitertoeristen, is de vorm TREC ontstaan. Dit verklaart ook direct de herkomst van de naam. De afkorting staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk 'competitieve ruiter trektochttechnieken'. Een goed uithoudingsvermogen en behendigheid van het paard komen hierbij van pas, het oriëntatie vermogen van de ruiter een goede dressuurmatige beheersing van het paard zijn even zo belangrijk. Voor menliefhebbers worden ook MenTREC wedstrijden in ons land georganiseerd.

Working Equitation is ontstaan in Zuid Europa vanuit het traditionele werken met runderen in landen als Portugal, Frankrijk, Italië en Spanje. Inmiddels is het wereldwijd een serieuze wedstrijdsport, waarin ruiter en paard in vier verschillende wedstrijdonderdelen hun niveau van dressuurafrichting tonen, deels in combinatie met praktijkgerichte hindernissen.

Een Working Equitation wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een dressuurproef, een obstakelparcours gereden op stijl (de stijltrail), hetzelfde parcours maar dan gereden op tijd (speedtrail) en het veedrijven. Beginnende combinaties starten met de dressuurproef en trail. De speedtrail en het runderwerk volgen naarmate de africhting van het paard vordert.

Leden van de KNHS kunnen door de licentie van de FITE ook starten op Buitenlandse TREC en Working Equitation wedstrijden.

Lees meer op de website van FITE

Loading...