Paardrijden op Ameland

Ameland: Paardeneiland

Ameland is hét paardeneiland van Nederland. Als je om je heen kijkt, zie je overal paarden in de wei, paardenverhuurbedrijven in overvloed en talloze paardenevenementen; zoals de demonstratie van de bekende paardenreddingsboot, de paardenmarathon en paardenstoelendans. Als paardenliefhebber kun je je op dit Waddeneiland dus zeker vermaken! 

Ruiterroutes

Op Ameland vind je over het gehele eiland prachtige ruiterroutes die je door heide, bos, duinen en uiteraard over het strand leiden. 

Wil je met je paard langs de iconische vuurtoren van Ameland - Bornrif, rijden? Dat kan! Er loopt een prachtige route door het bos van Hollum langs de vuurtoren. Vervolg je deze route, dan kom je via de duinen op het prachtige strand uit. Vanaf daar zijn de opties eindeloos. 

Ook is het de moeite waard om het Groene Strand te bezoeken met je paard. Dit is een prachtig en bijzonder natuurgebied met begroeiingen op het strand. Deze begroeiingen bestaan uit bijna 120 bijzondere plantensoorten. Ook is deze plek populair bij vele unieke broedvogels die graag vertoeven tussen deze planten. Dit stukje strand kun je overigens herkennen van de film Penny’s Shadow: hier is namelijk de bekende galop-scène opgenomen. 

 

Eigen paard mee op vakantie

Het is natuurlijk fantastisch om je eigen paard mee te kunnen nemen op vakantie. Helemaal met zulke prachtige uitrijmogelijkheden! 

Bij verschillende rijstallen is het mogelijk om je paard te stallen tijdens je vakantie. Ook is het mogelijk om je paard te stallen bij enkele accommodaties.  

Paard huren

Heb je geen eigen paard op het eiland? Dat is geen probleem: er zitten namelijk meer dan voldoende paardenverhuurbedrijven op Ameland. 

Ameland kent zes rijstallen verspreid over het eiland, dus voor ieder wat wils. Zo kan je bij het Jutterspad met Friezen over het strand in Nes rijden en rijd je bij de Hollumer Trap in een klein groepje met een ervaren gids door de Amelander natuur. Op Ameland kan je dus alle kanten op: een (strand)rit boeken onder begeleiding, paardrijles nemen, een wandelpony huren voor de allerkleinsten of deelnemen aan een ponymiddag.

Rijd je liever niet zelf op een paard (of je gezelschap), maar wil je wel een paardrijervaring? Dan is een rit met de men- of huifkar een leuke optie!

Evenementen 

Ameland kent een tal van evenementen voor de paardenliefhebber, eveneens leuk voor het hele gezin!

Demonstratie paardenreddingboot

Een aantal keer per jaar trekken tien sterke paarden de oude reddingsboot richting het strand. Met veel bombarie stuift het over het strand de zee in, waar de reddingsboot wordt gelanceerd. De demonstratie laat zien hoe, in vroegere tijden, drenkelingen en schepen in nood te hulp werden gestaan. Een spektakel voor jong en oud. 

Menmarthon

Ieder jaar wordt er in augustus door de Amelander Men- en Rijvereniging een menmarathon georganiseerd. De marathon bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een dressuurproef, een vaardigheidsproef en een afstandsrit. 

Paardenstoelendans

Tijdens de zomermaanden is de paardenstoelendans een zeer geliefd spel onder eilanders. De ruiters rijden in een grote cirkel rond het orkest in draf of galop. Wanneer de muziek stopt, moet je zo snel mogelijk een stoeltje weten te bemachtigen. Wie het langst in de race blijft, wint. Het spelletje wordt fanatiek gespeeld en is een waanzinnig schouwspel om naar te kijken. 

Ringsteken

Ringsteken is een oude traditie die op Ameland in stand wordt gehouden. Zowel aanspanningen als ruiters te paard mogen meedoen aan dit traditionele spel. Wie de meeste ringen verzamelt, wint de wedstrijd.

Gitte Talsma | De Hollumer Trap

Loading...