De sport TREC ontstaan vanuit het oefenen en testen van trektocht-technieken en het eerste onderdeel van een TREC wedstrijd bestaat dan ook uit het maken van een buitenrit. Het is de bedoeling om tijdens deze rit een door de wedstrijdorganisatie geplande route te rijden, die wordt aangegeven op een kaart. Maar weet jij hoe je een kaart leest? We leggen het je uit.
Beginnen met navigeren
Het is de bedoeling om tijdens de TREC buitenrit een door de wedstrijdorganisatie geplande route te rijden, die wordt aangegeven op een kaart. Dit is waar het voor de meeste mensen een beetje spannend wordt, want er mag geen gebruik gemaakt worden van moderne navigatie hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een GPS of apps zoals Google maps. Hoewel veel mensen helemaal niet (meer) gewend zijn aan kaartlezen, is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt.
Kaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Bij TREC wedstrijden wordt gebruik gemaakt van topografische kaarten (vroeger ook wel stafkaarten genoemd).
Kaarten
Hierop wordt met symbolen en kleuren alles wat je in werkelijkheid om je heen ziet, op papier weergegeven. Je hebt een ‘legenda’ nodig om alle kleuren en symbolen opgesomd te zien. Een voorbeeldje van aanduidingen op de kaart: bos is groen, snelwegen zijn paars, zandwegen wit, riviertjes en sloten zijn blauw.
De schaal
De gebruikte schaal is 1.25000. Dit betekent dat 1 centimeter op de kaart, 250 meter in het echt is. Als je zo door rekent is 4 centimeter een kilometer. Door dit in je achterhoofd te houden kun je een inschatting maken van de werkelijke afstand tussen bepaalde herkenningspunten op de kaart.
Het is heel leuk om je eens te kijken naar een kaart van een omgeving die je goed kent. Bijvoorbeeld het gebied waar je woont, of waar je vaak gaat buitenrijden.
Op deze website kun je een kaart downloaden en uitprinten: https://scoutingtools.nl/kaarten
Ga (mét gepaste afstand van anderen) eens buiten kijken of jij wat je om je heen ziet kunt herkennen op de kaart!