Paardenmest op straat

Ieder jaar maken we met z’n allen ruim zeventien miljoen buitenritten. Dat is best veel en waar paarden zijn, is mest. Vooral binnen de bebouwde kom geeft dat overlast voor omwonenden en andere weggebruikers, zoals wandelaars en fietsers. Maar mest leidt ook tot vragen over verspreiding van ziekten en vervuiling van grondwater. Zijn die terecht?

Ruim mest binnen 24 uur op
In sommige gemeenten moet je de mest al verplicht opruimen via de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Andere gemeenten overwegen om mestzakken verplicht te stellen, maar daar kleven nadelen aan. Weer andere gemeenten zetten speciaal voor ruiters en menners afvalemmers neer. Door de bebouwde kom schoon te houden kunnen we met z'n allen mogelijke (verdere) verplichtingen of boetes voorkomen. Dat kan simpelweg door binnen 24 uur de mest op te ruimen, gewoon met een schep en/of bezem. Als geheugensteuntje heeft de KNHS een ludieke stalposter ontwikkeld.

Hang jij hem ook op stal op? Download hem als digitaal bestand.

Paardenmest, een risico?
De KNHS krijgt in toenemende mate vragen over de mogelijke risico’s van paardenmest in de natuur. Sommige terreineigenaren noemen deze vermeende risico’s om paarden van hun terrein te weren. De mest die paarden in het terrein achterlaten, is echter geen reden tot zorg, concluderen Marianne Sloet (hoogleraar Equine Internal Medicine) en Frans van Knapen (hoogleraar Veterinaire Volksgezondheid). Het artikel dat in Paard&Sport van december 2013 over dit onderwerp werd gepubliceerd lees je hieronder terug (PDF).

 

 

Loading...