De favoriete route van Louise Fasol

 

Louise Fasol en haar paard James Bont nemen je graag mee op avontuur in de Brabantse Kempen. De Brabantse Kempen is een van de mooiste gebieden van Nederland om te gaan paardrijden. Het ruiterknooppuntennetwerk van Paardrijden in de Kempen (www.paardrijdenindekempen.nl) kent zo’n 600 km aan goed aangegeven ruiterpaden. Daarmee leent het zich ook prima voor ruitervakanties. Er zijn diverse locaties in de regio waar je met het paard kunt verblijven. Het landschap is gevarieerd en veelzijdig. Zo vind je prachtige brede zandpaden die uitnodigen tot een lekkere galop, maar kom je ook op mooie kronkelpaadjes door de bossen. Ik rij hier al vele jaren, maar het verveeld nooit. Elke rit is het weer kiezen welke route ik ga rijden. Het is bijna moeilijk om te kiezen wat mijn favoriete route is.

Bovenaan mijn lijst van favoriete ritten staan toch wel de ritten, waar je onderweg kan stoppen voor een hapje en een drankje en (bijna) geen harde weg tegenkomt. Deze route is echt een aanrader. Je kunt goed parkeren bij de startlocatie natuurpoort Ter Spegelt Natuurpoort TerSpegelt - Brabantse Natuurpoorten aan de Postelseweg. Je pikt in het bos de route op bij knooppunt 91 van het ruiterknooppuntennetwerk en rijdt richting knooppunt 55. Na knooppunt 55 ga ja linksaf een mooi breed zandpad op. Via het hek ga je de Cartierheide op (alleen voor ruiters). Na het hek staat er een boomstam, zodat je ook weer makkelijk op je paard stapt. Vooral in augustus – september is deze route prachtig, want je rijdt midden over de hei. Als je geluk hebt kom je oog in oog te staan met een rund. Soms is er ook een schaapskudde te vinden.

Je verlaat de hei weer via het hek en vervolgt je route via knooppunt 85, 86 en 87. Het stuk tussen 86 en 87 is echt mijn favoriete pad. Een mooi bospad dat meandert tussen de bomen en met een beetje geluk zie je de zon tussen de bladeren schijnen. Je komt vervolgens op een mooi lang recht zandpad waar de paarden even hun benen kunnen strekken. Via knooppunt 61 en 69 kom je vlak langs het eerste café, In het Wilde Zwijn Herberg in het wilde zwijn Bergeijk, ouderwets genieten tussen Eersel en Postel een schattig Brabants café waar je je ogen uitkijkt. Van knooppunt 69 rijd je door de bossen via knooppunt 68 naar knooppunt 65. Na 13 km is het tijd voor lunch bij Herberg De Negende Zaligheyt De Negende Zaeligheyt | Overnachten - Eten & drinken - Activiteiten. Je paard kun je vastzetten aan een balk. Er is een pomp om water te halen voor het paard en je tafeltje staat direct naast je paard. Zo kun je met een gerust hart genieten van de welverdiende rust.

Na de lunch rijd je terug naar knooppunt 65 en rijd je via 66 naar 63. Hier ga je rechtsaf en volg je het zandpad langs de akkers. Je volgt rechtsaf 200 meter de harde weg en gaat direct weer links het zandpad op. Hier ligt een breed zandpad dat uitnodigt tot een lekker galopje van 2,2 km. Bij knooppunt 60 ga je linksaf en over een zandpad langs de bossen kom je via knooppunt 64 in het dorpje Weebosch. Je steekt de kruising recht over en na 200 meter ga je rechtsaf richting het voetbalveld. Na 300 meter zit je weer op het zandpad. Je volgt dit zandpad richting knooppunt 80 en rijd links om een mooi grasland, waar meestal wel koeien staan. Na de bocht ga je rechtsaf en steekt de harde weg over. Direct weer rechtsaf richting knooppunt 88. Dit mooie ruiterpad voert je langs het Laarven. Een ideale rustplaats bij het water omringd door een mooie gemengd bos. In de zomermaanden staat er regelmatig iets na het Laarven bij de parkeerplaats een koffiekarretje of ijskarretje. Nadat je het fietspad en het zandpad bent overgestoken kom je via een ruiterpad door de bossen langs de knooppunten 89 en 90 weer bij je vertrekpunt uit.

Aan de kant van de parkeerplaats tegenover het restaurant is er een omheining waarbinnen je je paard kunt zetten. Terwijl je paard even lekker kan rollen en een slokje kan drinken, kun je na een mooie tocht van 25 km neerstrijken op het laatste terras van de dag bij De Keizer eten en drinken De Keizer Eten & Drinken (dekeizereersel.nl)

Praktisch:
Start- en eindpunt Natuurpoort Ter Spegelt, Postelseweg 88 Eersel
Ruime parkeermogelijkheden

Horeca onderweg:

  • In het Wilde Zwijn, Witrijt 28 Bergeijk
  • Herberg De Negende Zaeligheyt, Witrijtseweg 15 Bergeijk
  • De Keizer eten en drinken, Postelseweg 88 Eersel

De route over de Cartiehei is alleen voor ruiters, echter de route is wel makkelijk aan te passen voor menners. Je gaat dan na knooppunt 55 rechtsaf en bovenlangs om de Cartierhei heen.

Loading...