Tips & Tricks voor buitenrijden in de winter

Heerlijk je hoofd leegmaken na een drukke werkweek met een fijne buitenrit door het bos of op het strand. Voor veel mensen is dit de vaste prik in het weekend ’s zomers, maar dit kan natuurlijk ook net zo goed in de winter! In Nederland is het niet de gehele winter prachtig wit van de sneeuw, maar ook mét sneeuw kan er op buitenrit gegaan worden. Wij geven een aantal tips waar je in de winter op moet letten bij een buitenrit in de winter.

 

  1. Energie kwijt raken

Frisse temperaturen betekent vaak ook frisse paarden, wanneer je hier niet zo zeker mee bent kun je je paard voor jullie op buitenrit gaan, het best even zijn energie kwijt laten raken. Dit kan natuurlijk door hem even los te gooien in de paddock (mits niet bevroren), een bak of even aan de longeerlijn. Het paard kan op deze manier al wat van zijn energie kwijtraken en de vreugdebokkensprongen alvast maken zonder dat jij hier bovenop zit. Wanneer je paard regelmatig op buitenrit gaat zal jouw paard hier ook steeds relaxter mee omgaan en is het later niet meer nodig om vooraf energie kwijt te raken.

 

  1. De ondergrond is van groot belang

Bij een strenge winter is vaak de grond bevroren. Kijk goed naar de bodem waar je je paard overheen laat gaan. In stap is een harde bodem niet zo’n probleem, maar tijdens een drafje of galop is het beter om een zachte ondergrond te gebruiken die niet bevroren is. Wanneer je paard op ijzers staat heeft deze op een bevroren ondergrond een stuk minder grip en glijdt het paard gemakkelijker uit. Zorg dan dus voor een ondergrond waarbij het paard minder kans op glijden heeft, bijvoorbeeld door het gras.

Wanneer er een flinke laag sneeuw ligt is de ondergrond vaak niet te zien. Kies dan een stuk uit waar je zeker weet wat de ondergrond is om met jouw paard overheen te lopen. Bovendien kan sneeuw zich bij hoefijzers vastklonten onder de hoeven aan het ijzer, wat uiteindelijk een pijnlijke ijsbal kan worden. Poederige witte sneeuw doet dit niet. Paarden genieten hier immers vaak wel van; een prachtig wit landschap! We raden je aan om met deze omstandigheden alleen te stappen of te draven, omdat het niet zeker is wat de ondergrond onder de sneeuw is.

Bovendien kun je jouw hoefsmid altijd vragen naar de mogelijkheden van sneeuwbeslag. Hij kan hierin met je meekijken en je adviseren. Voor de zekerheid kun je natuurlijk ook altijd een hoevenkrabber meenemen om geplakte sneeuw onder de hoeven vandaan te halen!

 

  1. Dekens

Wanneer jouw paard een fijne wintervacht heeft aangemaakt, heeft het paard een isolerende laag waardoor het geen deken nodig heeft en zichzelf lekker warm kan houden tijdens de buitenrit. Wanneer je hier nog een extra deken overheen trekt kan het zijn dat jouw paard het te warm krijgt en zijn warmte niet kwijt kan raken. Hierdoor kan hij flink gaan zweten tijdens de inspanning van bijvoorbeeld het galopperen.

Is je paard ongeschoren of draagt hij een deken? Dan is het verstandig om een uitrijdeken op te leggen. Op die manier blijft het paard comfortabel warm tijdens de buitenrit en voorkom je dat hij last krijgt van stijfheid of ziekte.

 

  1. Eigen kleding

Je zorgt natuurlijk voor alles rondom je paard tijdens zo’n winterse buitenrit, maar vergeet je eigen kleding niet! Zorg voor warme kleding die wind en waterdicht is. In Nederland kan het nog wel eens gebeuren dat je plots in een flinke bui terecht komt of dat het flink waait, niets is dan vervelender als het koud krijgen.

 

Jij en je paard zijn met deze tips klaar voor een heerlijke winterse buitenrit. Onze laatste tip is dan ook om vooral te genieten van al het moois wat de winter te bieden heeft. Veel plezier!

Loading...