
In de wintermaanden wordt er minder buiten gereden en toch kwamen er in januari en februari 13 meldingen binnen bij het landelijk meldpunt voor ruiter- en menpaden op buitenrijden.nl .
Verreweg het grootste aantal ging over bewegwijzering, onderhoud en obstakels. Denk aan vrij extreme wateroverlast vanwege de natte winter. Op de Veluwe, maar ook in de Loonse en Drunense duinen en de Kampina zijn hele trajecten praktisch onbegaanbaar. Helaas is hier niet altijd iets aan te doen. Bos en hei is nu eenmaal geen manegebodem en veel meer dan duimen voor een droog voorjaar kunnen we niet doen. Wat we wel kunnen is elkaar op de hoogte houden via sociale media.
Verder werd melding gemaakt van een omgevallen boom in Hof van Twente en een kapot hek op de Veluwezoom. Het zoeken naar de juiste persoon die dit kan oplossen geeft soms verrassende inzichten. De grond (Veluwezoom) is in beheer van Natuurmonumenten, maar de hekken langs de buitengrens vallen onder beheer van de provincie Gelderland.
Meldingen van een heel andere orde betrof over rijden in het buitengebied. Een amazone deed een suggestie om in Nunspeet een tweede oversteek te maken, zodat het niet meer nodig is om eerst een paar honderd meter langs de weg te rijden, om vervolgens na de oversteek weer een paar honderd meter langs de weg terug te rijden. Bij een blik op de kaart lijkt dat logisch, maar realisatie hiervan is minder eenvoudig. Omdat de oversteek een vrij drukke N-weg betreft, vindt de gemeente het vanuit veiligheidsoogpunt geen goed idee om op enkele honderden meters van elkaar twee paarden oversteekplaatsen te hebben. Het verkeer moet daarop worden geattendeerd middels borden, die weer extra kosten met zich meebrengen. Om die reden wordt een op het eerste gezicht logische oplossing soms afgewezen.
Niet alleen paardensporters, ook boswachters van zowel Staatsbosbeheer als Natuurmonumenten weten het meldpunt steeds beter te vinden. Meldingen varieerden van kapotte paaltjes en tijdelijke afsluitingen, tot een oproep voor hulp bij onderhoud en de vorming van een overleggroep.
De derde categorie wordt gevormd door de recreatieve paardensporters, jullie dus, die tijdens een buitenrit constateren dat trajecten op de digitale routeplanner anders zijn dan in het veld. Afgelopen maand was dat in Eerbeek, waar we een stukje openbare weg, toegestaan en toegankelijk voor paarden, hebben toegevoegd aan de kaart op buitenrijden.nl . Ook op de Veluwezoom meldde een lokale amazone een verlegd pad dat nog niet goed op de kaart stond.
Geef je melding hier door want zonder jullie inbreng kunnen we de kaarten niet actueel houden.