Buitenrijden voor Beginners

Buitenrijden is een geweldige manier om het plezier in het paardrijden te vergroten. Het heeft talloze voordelen voor paard en ruiter. Ook voor beginnende ruiters! Zelfs als je nog geen eigen paard hebt, maar bij een manege rijdt, kan een buitenrit met een groep ontzettend veel plezier brengen, je rijvaardigheid verbeteren en je zelfvertrouwen een boost geven!

Buitenrijden heeft voor een beginnende ruiter dus veel voordelen. Tijdens een buitenrit kom je bijvoorbeeld vaak op andere ondergronden dan een rijbaan, waardoor je steviger in het zadel leert zitten. Buitenrijden heeft daarnaast ook positieve effecten op je gezondheid. De frisse lucht, het rijden door de natuur en de beweging dragen bij aan een gezonde ervaring. Ook voor een paard is buitenrijden vaak een welkome afwisseling.

Voordat je echter zomaar het bos in galoppeert, is het belangrijk om een aantal dingen in de gaten te houden om je buitenrit zo veilig, leuk en onvergetelijk mogelijk te maken.

 

  • Begin bij de basis: Een goede basis in het paardrijden is essentieel, voordat je aan een buitenrit begint. Zorg ervoor dat je goed kunt sturen en stoppen, voldoende balans hebt en controle hebt over het tempo, voordat je de open paden betreedt.

  • Kies de juiste rit: Kies voor je eerste buitenrit een bekend en rustig gebied, zoals een manege met aangewezen ruiterpaden. Zoek naar een rit die geschikt is voor beginners en waar niet veel verkeer, mountainbikers of gevaarlijke obstakels zijn.

  • Safety first! Zorg dat je altijd een passende en goedgekeurde cap draagt tijdens het rijden. Daarnaast is het belangrijk om rijlaarzen of stevige schoenen met een hak te dragen en handschoenen om genoeg grip op de teugels te hebben. Een andere tip is om een bodyprotector te dragen. Deze beschermt je rug en bovenlichaam bij een eventuele val.

  • Neem een ervaren begeleider mee: Als beginner is het verstandig om een ervaren ruiter of instructeur mee te nemen tijdens je buitenrit. Deze persoon kan je begeleiden, tips geven en helpen in het geval van onverwachte situaties. Ga dus niet zomaar alleen op pad, maar kies een ritaanbieder uit die begeleiding verzorgt bij de buitenrit.

  • Wees bewust van je omgeving: Houd rekening met andere ruiters, wandelaars, fietsers en eventuele (wilde) dieren die je onderweg kunt tegenkomen. Respecteer de natuur en houd je aan de geldende (verkeers-)regels. Wil jij je extra voorbereiden op jouw eerste buitenrit? Door de online cursus Veilig en Vaardig Buitenrijden te volgen in onze Academy, leren jij en jouw paard alles wat je moet weten om veilig op buitenrit te gaan.

 

  • Voorbereiding voor noodgevallen: Hoewel we er natuurlijk vanuit gaan dat je buitenrit soepel en veilig verloopt, is het altijd verstandig om voorbereid te zijn op mogelijke noodgevallen. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt en licht anderen in over je route en geschatte terugkomsttijd. Zorg er ook voor dat je het nummer van je dierenarts opgeslagen hebt in je telefoon wanneer je met een eigen paard op pad gaat. Dit zorgt voor extra veiligheid en rust tijdens je buitenrit.

 

  • Communiceer met je paard: Buitenrijden kan voor een paard best spannend zijn. Probeer zelf dus rustig te blijven en communiceer duidelijk met je paard. Geef hem vertrouwen en beloon hem wanneer hij zich goed gedraagt. Zo wordt het ook een fijne ervaring voor je paard!

 

  • Geniet van de natuur: Buitenrijden biedt een unieke kans om te genieten van de prachtige natuur en de rustgevende omgeving die Nederland biedt. Neem de tijd om te ontspannen en de band met je paard te versterken terwijl je samen door de prachtige natuur rijdt.

 

Onthoud dat buitenrijden een vaardigheid is die zich ontwikkelt met ervaring. Begin langzaam en bouw geleidelijk aan je zelfvertrouwen en vaardigheden op. Buitenrijden kan een heerlijke en leuke ervaring zijn voor zowel jouzelf als jouw paard.

Dus, trek je rijlaarzen aan, zet je cap op en ga samen met je stalgenoten, vrienden of instructeur te paard de natuur ontdekken! Op ons platform kun je de leukste rit aanbieders door heel Nederland vinden en rechtstreeks een rit boeken.

 

We wensen je veel plezier en veilige avonturen!

Loading...