Buitenrijden met jonge en onervaren paarden

Buitenrijden met jonge en onervaren paarden

Buitenrijden met een jong en onervaren paard kan best spannend zijn! Het vereist vaak al je aandacht, doordachte planning en vaardigheden om een jong paard die eerste keer veilig thuis te krijgen. Dit geldt natuurlijk sowieso voor zowel het rijden als het omgaan met jonge en onervaren paarden. Maar buitenrijden geeft een geweldige gelegenheid om jullie band te versterken, het zelfvertrouwen van je jonge paard te laten groeien en het biedt voor veel paarden een fijne en welkome afwisseling in de trainen.

Voordelen van buitenrijden met een jong paard

Wanneer paarden nieuwe uitdagingen aangaan en deze positief afsluiten, kan hun zelfvertrouwen daar enorm van opbloeien. Wat misschien eerst eng en spannend leek, wordt steeds makkelijker, waarbij ze boven zichzelf uitstijgen en een ware boost in zelfvertrouwen ervaren!

Bovendien vormt het buitenrijden een uitstekende oefening om het evenwicht en coördinatie van een jong paard te verbeteren. De verschillende ondergronden zorgen ervoor dat het paard steeds zijn balans moet vinden en zijn vier benen nauwkeurig moet leren coördineren. Deze verbeterde balans komt later zeker van pas in de rijbaan, en draagt bij aan de algehele ontwikkeling van het paard!

Verder dient buitenrijden als een welkome afwisseling voor zowel jou als je paard. Het brengt variatie in de routine en leert je vaak ook weer nieuwe dingen over jouw jonge paard. Dit heeft ook een positief effect op jullie training in de rijbaan, omdat de afwisseling voor vernieuwde motivatie en focus kan zorgen!

Maar het buitenrijden met een jong en onervaren paard gaat veel verder dan alleen maar een ritje maken. Daarom hebben wij een paar punten op een rij gezet die belangrijk zijn om te onthouden als je voor het eerst met een jong of onervaren paard op pad wil gaan.

 

Veiligheid boven alles

Veiligheid heeft altijd de hoogste prioriteit bij buitenrijden, zeker wanneer je met jonge of onervaren paarden op pad gaat. Zorg ervoor dat je zelf de juiste beschermende uitrusting draagt, waaronder een goed passende cap, geschikte rijlaarzen en bij een jong en onervaren paard is een bodyprotector ook zeker aan te raden.

Zeker in de beginfase is het verstandig om niet alleen te gaan. Neem iemand mee die ervaring heeft met buitenrijden en het liefst met een rustig, ervaren paard. Dit zal ook je eigen paard een gevoel van veiligheid geven.

Verder is het belangrijk om altijd een telefoon bij je te hebben en iemand in te lichten over je plannen en route voordat je vertrekt. Hierbij kun je je locatie op WhatsApp delen met een stalgenoot of gebruikmaken van apps zoals de Safe Rider app, die een val-alarm met GPS-locatie heeft.

 

Stap voor stap opbouwen

Bij het buitenrijden met jonge of onervaren paarden is een gestructureerde aanpak van groot belang. “Lange halen, gauw thuis” is in dit geval geen goed plan. Probeer het stap voor stap op te bouwen. Een goede start kan bijvoorbeeld zijn om eerst een wandeling aan de hand te maken in de buurt van de stal en pas op te stappen als zowel jij als je paard er klaar voor zijn.

Begin met rustig stappen en bouw geleidelijk aan op. Het is essentieel om vertrouwen op te bouwen door je paard te laten wennen aan verschillende geluiden, geuren en omgevingen. Onthoud hierin altijd het belang van geduld - elk paard leert op zijn eigen tempo, en het is cruciaal om altijd voldoende aandacht te geven aan hun vertrouwen en veiligheid.

Kiezen van de juiste route

Bij het rijden met een jong of onervaren paard is het selecteren van de geschikte route van groot belang. Zeker de eerste keer. Deze keuze kan het verschil maken tussen een fijne ervaring en een onbedoelde uitdaging. Begin met korte uitstapjes naar vertrouwde locaties, voordat je nieuwe gebieden gaat verkennen. Om onverwachte situaties te voorkomen, is het verstandig om een route te kiezen die je zelf goed kent. Zo kun je mogelijke wegcondities inschatten, voordat je te paard gaat. Het is verstandig om zeker in het begin drukke wegen te vermijden, vooral bij een jong of onervaren paard. Verkeer en lawaai kunnen stress veroorzaken en de focus van je paard verstoren. Vergroot de uitdagingen naarmate jij en je paard meer vertrouwen opbouwen. Dit helpt je paard om geleidelijk aan de nieuwe ervaring van buitenrijden te wennen.

Zijn er andere obstakels onderweg waar je rekening mee moet houden? Denk bijvoorbeeld aan hekken die je moet openen en sluiten, of aan grote kruispunten en verkeerslichten. Houd rekening met deze obstakels en bereid jezelf en je paard voor op het mogelijk afstappen en weer opstappen, mocht dat nodig zijn. Het is verstandig om dit vooraf te oefenen. Je kunt op ons platform eenvoudig een geschikte route uitstippelen, zodat jullie niet voor verrassingen komen te staan die eerste buitenrit.

 

Schriktraining

Nog een extra tip voor als je graag op buitenrit wil met een gespannen of schrikkerig paard.
Je zou er dan voor kunnen kiezen om eerst een schriktraining met je paard te doen. Schriktraining, zoals de naam al aangeeft, is het doelbewust blootstellen van paarden aan situaties, objecten en geluiden die potentieel spannend  zijn. Dit kan variëren van kleurrijke vlaggen en klapperende plastic zeilen tot geluiden zoals rammelende blikjes.

Het doel is niet om het paard bang te maken, maar om ze te leren omgaan met en te reageren op prikkels die ze buiten in de natuur ook tegen kunnen komen. Je leert het paard om op een positieve manier te reageren op prikkels, in plaats van instinctief te vluchten of te bevriezen.

Dit is van onschatbare waarde, vooral tijdens buitenritten waar onverwachte situaties kunnen ontstaan. Een paard dat vooraf al goed is getraind in een schriktraining zal minder snel in paniek raken bij onverwachte gebeurtenissen. Dit vergroot niet alleen de veiligheid van zowel ruiter als paard, maar geeft ook de ruiter meer controle in dit soort uitdagende situaties. En het paard het zelfvertrouwen om een buitenrit goed te doorstaan.

 

Tot slot

Buitenrijden is echt een geweldige ervaring voor jonge en onervaren paarden. Zowel jij als jouw paard kunnen hier heel veel positiefs uit halen. Als je goed voorbereid bent en veiligheid voorop staat, kun je samen met jouw jonge en onervaren paard volop van de natuur gaan genieten!

 

Loading...