Buitenrijden in het najaar

Veel paardeneigenaren zitten niet te wachten op het najaar en de winter. Je kan misschien minder rijden en hebt veel meer te doen aan verzorging op stal. Echter, het najaar heeft ook heel veel mooie kanten! Denk bijvoorbeeld aan de prachtige herfstkleuren die de natuur laat zien, minder insecten en stof, en fijnere temperaturen om te rijden.

 

Uitdaging om buiten te rijden

Voor veel ruiters betekent de komst van de herfst dat er minder gelegenheid is om in het zadel te zitten, omdat ze door het slechtere weer, of vanwege gebrek aan verlichting, niet buiten kunnen rijden. De ochtenden kunnen donkerder en mistig zijn tot aan de middag, met slechts een paar uur zonlicht, voordat de lucht weer donkerder wordt aan het eind van de middag. Rijden wanneer het zicht slecht is, is gevaarlijk voor zowel paard als ruiter, dus probeer buiten te trainen te beperken tot wanneer het licht goed is en je allebei kunt zien wat er voor je ligt. En anderen jou natuurlijk. Ga je toch naar buiten in de mist, denk er dan aan dat je goed zichtbaar bent door bijvoorbeeld een reflecterend veiligheidsvest te dragen.

 

Houd rekening met herfstweer

Zoals we allemaal weten, kan herfstweer erg onvoorspelbaar zijn en wat begint als een heldere ochtend kan omslaan in regenachtige omstandigheden. Het licht neemt in deze tijd van het jaar ook heel snel af, samen met de temperatuur - factoren die net zo veel invloed kunnen hebben op je paard als op jou. Dit gebeurt in een snel tempo, vaak zonder dat je het in de gaten hebt, dus als je buiten aan het rijden bent in het bos of op de weg, is het essentieel dat je goed voorbereid bent. Dit houdt in dat een mobiele telefoon handig is om bij je te hebben, evenals een lamp (die wit knippert aan de voorkant en rood aan de achterkant) en andere voorzieningen die handig kunnen zijn in een noodsituatie. Het fijne aan de herfst is vaak wel dat de temperaturen om buiten te rijden een stuk aangenamer zijn voor paard en ruiter.

 

Plan je buitenrit

In de zomer kan je makkelijker op pad gaan zonder dat je je route heel strak plant. Het najaar vraagt om iets meer planning. Om je buitenrit in het najaar goed te laten verlopen, is het goed om je tocht van tevoren te plannen. Als je pas halverwege de middag op pad gaat, is het veel beter om een kortere route te kiezen die je voor zonsondergang thuis brengt. In de schemering of in het donker wil je er liever niet achter komen dat je verdwaald bent of dat het weer in een keer omslaat.

 

Wees altijd zichtbaar

Als je buiten rijdt bij weinig licht, is het noodzakelijk dat jij en je paard gezien worden. Ongeacht het weer of de tijd van het jaar, zichtbaar zijn tijdens het rijden moet een topprioriteit zijn. Het is belangrijk om reflecterende kleding te dragen. Dit geldt ook zeker als je in een onverlicht gebied of op het platteland rijdt.

 

Rijden bij slecht licht

Als je dit najaar gaat rijden bij slecht licht, zorg er dan voor dat je dat veilig doet. Niet alleen kun je dan genieten van je tocht zonder schade op te lopen, maar je geeft ook gemoedsrust aan andere voetgangers en automobilisten die je van veraf kunnen zien en hun koers daarop kunnen aanpassen. Hoewel de uitdrukking 'minder is meer' op de meeste dingen van toepassing is, is er wat betreft opvallende kleding geen limiet aan hoe zichtbaar je jezelf kunt maken.

 

De voordelen van buitenrijden in het najaar

Naast de uitdagingen die het najaar dus met zich meebrengt, kan de herfst juist ook zorgen voor hele mooie buitenritten. ​​De herfst is een van de mooiste seizoenen om buiten te rijden met je paard! Naast de prachtige kleuren van de bladeren en de frisse lucht zijn er nog veel meer voordelen die de herfst biedt voor een buitenrit met je paard.

Ten eerste is de temperatuur in de herfst ideaal voor het rijden met je paard. Het is niet te warm en niet te koud, waardoor je paard minder snel oververhit raakt en jij niet snel afkoelt. Daarnaast is de luchtvochtigheid in de herfst vaak hoger, wat zorgt voor een gezonde lucht en minder stof tijdens het rijden. Daarnaast zullen er ook veel minder vervelende insecten zijn. Een ander voordeel van de herfst is dat de natuur verandert en er veel te zien is tijdens een buitenrit. De kleuren van de bladeren veranderen en je ziet allerlei dieren die zich voorbereiden op de winter. Dit zorgt voor een prachtig uitzicht en een intensere rijervaring.Ten slotte is de herfst een goed moment om je paard voor te bereiden op de winter. Door regelmatig buiten te rijden in de herfst, kan je paard wennen aan de veranderingen in het weer en de omgeving. Zo kan je paard beter omgaan met eventuele sneeuw en ijs in de winter.

Kortom, de herfst biedt veel voordelen voor een buitenrit met je paard. Het is een perfect moment om te genieten van de prachtige herfstkleuren en je paard voor te bereiden op de winter.

 

Ga naar buiten en geniet

Tot slot, het najaar brengt heel veel moois met zich mee! De herfstige natuur is een van de mooiste om in buiten te rijden met je paard. Een paard met allergieën zal super blij zijn dat het minder stoft in het bos en dat er minder insecten zijn. Ook zijn de temperaturen vaak een stuk aangenamer. Ga je in het najaar buitenrijden? Doe dat dan wel doordacht en houdt rekening met de uitdagingen die het najaar met zich mee kan brengen. Maar zorg er bovenal voor dat je lekker geniet van je buitenrit!

Loading...