Endurance is een wedstrijd discipline waarbij je met jouw paard op één dag grote afstanden aflegt in de vrije natuur. Deze discipline heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. De afstanden die je aflegt variëren per klasse en liggen tussen de 20 km en 160 km. Het doel van de wedstrijd is om binnen een zo snel mogelijke tijd de vastgestelde afstand af te leggen. Maar endurance draait zeker niet alleen om snelheid, het welzijn van het paard tijdens de rit staat voorop! Zo zijn er voor, tijdens en na afloop verschillende vetchecks om het paard te controleren. Deze vetchecks zullen we verder op in deze blog nog uitgebreider toelichten.
Kan je met elk type paard meedoen aan een endurance wedstrijd
Ja, in principe kan elk type paard meedoen aan een endurance wedstrijd. Paarden hebben van nature een groot uithoudingsvermogen en kunnen met een beetje training een klasse I wedstrijd makkelijk uitlopen. Een misverstand is dat alleen Arabische volbloeden geschikt zouden zijn voor deze tak van sport.
De klassen
Binnen de endurance sport zijn er verschillende klassen waarin je deel kan nemen met je paard. Hoe hoger de klasse, hoe meer kilometers je moet afleggen. De impulsrubriek is een kennismaking rubriek met kortere afstanden, hier hoef je geen officiële startkaart te hebben en winstpunten worden hierbij niet toegekend.
Impulsrubriek
Afstand 20 t/m 25 km
Klasse I
Afstand 20 t/m 39 km
Klasse II
Afstand 40 t/m 79 km
Klasse III
Afstand 80 t/m 119 km
Klasse IV
Afstand 120 t/m 160 km
Wanneer je een wedstrijd hebt uitgereden binnen de minimale en maximale tijd en je paard goed door alle vetchecks is gekomen, krijg je 1 winstpunt. Als zowel je paard als jij 3 winstpunten hebben gereden in Klasse I mag je starten in Klasse II maar dit hoeft niet. Je mag bij endurance oneindig doorstarten in een klasse. Je behaalt een startbewijs voor Klasse III met 2 winstpunten in Klasse II en met 3 winstpunten in Klasse III mag je door naar Klasse IV. Ook gelden er minimale en maximale snelheden tijdens endurance wedstrijden.
Deze vind je in het overzicht hieronder:
Hoe werken de vetchecks in een endurance wedstrijd?
Alle combinaties in elke klasse krijgen vooraf en achteraf een vetcheck die worden bijgehouden op een veterinaire kaart. Bij een vetcheck beoordeelt de dierenarts de algemene conditie, hartslag, ademhaling, slijmvliezen, turgor (hydratatie test), darmgeluiden en spiertonus. Als laatste moet je met je paard aan de hand draven en wordt er gecontroleerd op kreupelheid. Pas na goedkeuring mag je officieel starten.
De hartslag van je paard mag zowel bij de voor als nakeuring niet hoger zijn dan 60 slagen per minuut. Is dit wel het geval? Dan wordt je uitgesloten van deelname. De voorkeuring vindt plaats 30 minuten voor je starttijd en de nakeuring vindt plaats 30 minuten na het moment dat je gefinisht bent. Voor de Impulsrubriek en Klasse I geldt dat de hartslag ook
direct na de finish wordt gemeten. Deze mag ook dan niet boven de 60 slagen per minuut zitten. Daarom komen ruiters die starten in deze rubrieken vaak stappend over de finish.
Als je Klasse II of hoger start, vinden er ook tijdens de wedstrijd een of meerdere vetchecks plaats in de zogenoemde vetgates. Hoeveel vetchecks er zijn, hangt af van de afstand die er gereden wordt. Tijdens deze vetchecks wordt het paard opnieuw beoordeeld en geeft de dierenarts een “go” of “no go”. Ook hierbij geldt weer dat de hartslag van je paard bij het
aanbieden in de vetgate een hartslag moet hebben van maximaal 60 slagen per minuut. Hier dien je tijdens het rijden dus goed rekening mee te houden, het is toegestaan om tijdens de wedstrijd de hartslag van je paard te meten met een speciale hartslagmeter voor paarden. In de impulsrubriek en klasse I zijn er alleen vet checks voor aanvang van de wedstrijd en na afloop van de wedstrijd. Er zijn dus geen tussentijdse vetchecks in deze klassen
Hoe navigeer je tijdens een endurance wedstrijd?
Tijdens de wedstrijd dien je de vooraf uitgezette route te volgen. Deze route wordt o.a. aangegeven door bordjes die zijn uitgezet op de route. Daarnaast ontvang je ook een kaart die je kan meenemen om ervoor te zorgen dat je de juiste route volgt. Een GPS horloge wordt ook vaak gebruikt tijdens de endurance wedstrijd. Je kan de GPS route van de wedstrijd dan inladen op je horloge, zodat je makkelijk kan zien waar je naartoe moet als je per ongeluk een bordje hebt gemist.
Rij met plezier!
Endurance is veel meer dan alleen maar een langeafstandswedstrijd. Het vraagt om een combinatie van uithoudingsvermogen, strategie, zorgzaamheid en samenwerking tussen ruiter en paard. Je komt tijdens de route vaak langs mooie plekken, dus probeer ook gewoon lekker te genieten samen met je paard!