Alles over de nieuwe Buitenrijpas voor sportaanbieders

Het KNHS ruiterbewijs en KNHS menbewijs krijgen een gezamenlijke nieuwe naam: de Buitenrijpas.

In 2020 heeft de KNHS een enquête uitgevoerd onder recreatieve paardensporters. De respondenten waren zowel ruiters en menners die lid zijn van de KNHS, als niet-leden die paardrijden en mennen. Gevraagd werd naar hun behoeften op het gebied van buitenrijden, de recreatieve paardensport en de wijze waarop ze die behoeften wilden vervullen. Uit de resultaten kwam duidelijk naar voren dat ook, of misschien wel juist, de recreatieve paardensporter altijd op zoek is naar informatie. Over de gezondheid van zijn of haar paard, over training, mooie routes, navigeren en overnachtingen. Op deze behoeften spelen wij nu in met de leerlijn Buitenrijden.

Extra focus wordt hierbij gelegd op het paardenwelzijn. De recreanten kunnen cursussen afnemen (ook zonder lidmaatschap van de KNHS). De cursussen bevatten naast theorie ook praktijkopdrachten of praktijktoetsen die bij een (FNRS/KNHS-)sportaanbieder afgenomen kunnen worden. Op die manier is er zowel voor de beginnende ruiters of menners als ook voor de ervaren ruiters en menners een attractief aanbod.

Nadat een ruiter of menner met goed resultaat de theorie en praktijkopdrachten van de leerlijn Buitenrijden heeft afgerond, heeft hij of zij de Buitenrijpas verdiend. Met dit bewijs op zak tonen de houders aan dat ze verstandige en ervaren ruiters of menners zijn, die verantwoord met hun paard of aanspanning buiten kunnen rijden.

De Buitenrijpas is meer dan alleen het bewijs om verantwoord buiten te kunnen rijden. De Buitenrijpas staat symbool voor een leven lang leren op het gebied van paardenkennis. Houders van de Buitenrijpas krijgen uitgebreid de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en meer te leren over paarden, hun gezondheid en gedrag en de laatste ontwikkelingen op het gebied van buitenrijden. Hiermee wordt er in hun kennisbehoefte voorzien. Op deze manier binden wij de groep Buitenrijpashouders langdurig aan de KNHS en onze sportaanbieders.

 

De voordelen van de Buitenrijpas voor sportaanbieders

  • Modulair opgebouwd: de nieuwe Buitenrijpas en de leerlijn Buitenrijden is modulair opgebouwd en geeft veel keuze voor de deelnemers

 

  • De combinatie van praktijk en online: de modules van de Buitenrijpas combineren online leren met het leren in de praktijk bij (FNRS/KNHS-)sportaanbieders.

 

  • De Buitenrijpas staat voor veilig, vriendelijk en vaardig buitenrijden en -mennen met een oog voor de natuur en het welzijn van het paard.

 

Het behalen van de Buitenrijpas

De nieuwe Buitenrijpas wordt een combinatie van verschillende modules die ook los op Buitenrijden.nl te koop zijn. Sommige zijn volledig online te volgen, voor anderen zijn praktijkmomenten nodig. Deze worden aangeboden in samenwerking met (FNRS/KNHS-)sportaanbieders. Na de afronding van de benodigde modules heeft de ruiter of menner de Buitenrijpas behaald.

 

Overgangsfase

Uiteraard gaat de overgang van het oude Ruiter- en Menbewijs naar de nieuwe Buitenrijpas geleidelijk. Voor mensen die nog bezig zijn met het behalen van het Ruiter- en Menbewijs in de huidige vorm is er nog voldoende tijd en mogelijkheid om dit af te ronden.

Zo blijft het tot eind van het jaar 2021 sowieso mogelijk om onder de oude condities deze opleiding af te ronden. In de komende tijd gaan wij sportaanbieders inlichten over de nieuwe condities en toetsmomenten voor de Buitenrijpas. Het oude KNHS Ruiterbewijs en KNHS Menbewijs kunnen zonder extra kosten of toetsen omgezet worden naar de nieuwe Buitenrijpas. Voor alle vragen verwijzen wij graag naar onze veelgestelde vragen.

 

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er over de nieuwe regels rondom de Buitenrijpas veel vragen spelen. Een deel van de vragen hebben wij hierom al verwerkt in onze veelgestelde vragen van de KNHS. Zoek op Buitenrijpas om alle informatie te zien. We gaan de vragen en antwoorden in de komende tijd aanvullen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Loading...