OPLEIDING KNHS RUITERBEWIJS
Er zijn verschillende manieren om het Ruiterbewijs te halen. Afhankelijk van je ervaring kun je direct examen doen of eerst een leuke en leerzame opleiding volgen die jou op het examen voorbereid. De opleiding volg je bij een KNHS-vereniging of FNRS Ruitersportcentrum bij jou in de buurt.
Tijdens deze opleiding leer je heel veel leuke dingen over paarden, zoals over gezondheid (ziektes en aandoeningen, voeding), verzorging (hoefverzorging, verzorging voor en na het rijden), gedrag (hoe communiceert een paard) en de omgang met je paard (horsemanship). Maar natuurlijk leer je ook hoe je veilig en plezierig op de openbare weg en in het bos kunt buitenrijden. Daarom ga je springen, doe je obstakeltraining en leer je meer over de verkeersregels voor ruiters.

Wat leer ik tijdens deze opleiding?
In de opleiding voor het KNHS Ruiterbewijs leer je ontzettend veel over paarden en paardrijden. Je gaat springen, doet een obstakeltraining zodat je om leert gaan met onverwachte situaties, je gaat het verkeer in en leert meer over verkeersregels voor ruiters. Dat is niet alles: er is ook tijd om meer te leren over het verzorgen van paarden en hoe je met paarden om moet gaat. Kortom: een hele leuke en leerzame opleiding voor iedereen die beter wil leren paardrijden en meer wil weten over het gedrag en de verzorging van paarden.

Theorie
Voor de theorielessen worden de boeken 'Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruikt. De boeken krijg je óf van de instructeur, of je bestelt ze zelf.
Praktijk
In de praktijklessen neemt je instructeur de onderdelen van het praktijkexamen met je door en die oefen je ook, zodat je goed voorbereid bent op het examen.

 

Voor jonge ruiters: bereid je voor via CBR1 en CBR2
In principe heb je geen vooropleiding nodig om de opleiding tot het KNHS Ruiterbewijs te volgen. Voor ruiters en amazones die nog heel jong zijn of nog weinig ervaring hebben kan het verstandig zijn om de certificaten CBR1 en 2 te halen.

Certificaat Buiten Rijden 1 (CBR 1)
Dit is het eerste certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het KNHS Ruiterbewijs. Het CBR1 bestaat uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. Tijdens de opleiding leer je bijvoorbeeld hoe je zonder beugels toch balans kunt houden op het paard en alles staat in het teken van het buitenrijden. Om op te gaan voor het CBR1 adviseert de KNHS om minimaal op F4 niveau te kunnen paardrijden. Aan het CBR1 is geen minimale leeftijd gebonden.

Certificaat Buitenrijden 2 (CBR 2)
Het Certificaat Buiten Rijden 2 (CBR2) is het tweede certificaat wat je kunt behalen in jouw opleiding naar het Ruiterbewijs. Net zoals CBR1 bestaat ook dit examen uit een theorietoets, een praktijktoets op stal en een praktijktoets rijden in de rijbaan. De praktijktoets in de rijbaan van CBR2 is een stapje moeilijker dan de toets van het CBR1. Je moet bij deze praktijktoets bijvoorbeeld van paard wisselen en een steilsprong kunnen springen van 40 cm hoog. Voordat je op mag gaan voor het CBR2, moet je in het bezit zijn van het CBR1. Ook aan deze opleiding zit geen minimale leeftijd gebonden. Wel word je nu door een instructeur beoordeeld en moet je jouw rijtechniek in de buitenrijbaan laten zien.

Wat kost de opleiding voor het Ruiterbewijs?

Neem voor vragen over de kosten contact op met de locatie waar jij graag naartoe wilt. Bij de ene locatie haal je je Ruiterbewijs in een weekend, bij de ander volg je bijvoorbeeld 1 dagdeel per week een les. Omdat de opzet van de opleiding per locatie verschilt zijn er ook verschillende tarieven.
→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Ruiterbewijs'.

Moet ik altijd de opleiding volgen of kan ik ook direct examen doen?

Ben je een ervaren ruiter en heb je al voldoende kennis en ervaring, dan is het mogelijk om direct examen te doen zonder eerst de opleiding te volgen. Overleg dit van te voren met je instructeur. De data en locaties van de examens staan in MijnKNHS.nl. Neem voordat je je inschrijft wel eerst even contact op met degene die het examen organiseert om dit te overleggen.
→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Ruiterbewijs'.

Waar en wanneer zijn de opleidingen voor het Ruiterbewijs?

In MijnKNHS.nl staat bij Opleidingen en Evenementen wanneer en waar de opleidingen van start gaan. Neem voor vragen over de kosten contact op met de locatie waar jij graag naartoe wilt. Bij de ene locatie haal je je Ruiterbewijs in een weekend, bij de ander volg je bijvoorbeeld 1 dagdeel per week een les. Omdat de opzet van de opleiding per locatie verschilt zijn er ook verschillende tarieven.
→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Ruiterbewijs'.
Wil je graag dat er een opleiding bij jou op de manege of vereniging wordt gegeven? Dat kan!
Vraag aan jouw instructeur om een lespakket op te vragen bij de KNHS of FNRS.

Hoe schrijf ik me in voor de opleiding voor het Ruiterbewijs?

In MijnKNHS.nl staat wanneer en op welke locaties er een opleiding is. Is er geen opleiding bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een FNRS ruitersportcentrum of KNHS-vereniging bij jou in de buurt en vraag of zij van plan zijn een opleiding te organiseren.
→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Ruiterbewijs'.

Ik wil een opleiding of examen organiseren?
Alle KNHS-verenigingen, FNRS ruitersportcentra mogen de opleiding en/of het examen organiseren. Alle informatie daarvoor hebben we voor je verzameld bij het onderdeel Sportaanbieders.
→ Ga naar de informatie over het organiseren van de opleiding of het examen.

Examen KNHS Ruiterbewijs

Om het Ruiterbewijs te halen doe je een examen. Het examen bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk. Heb je het goed gedaan? Dan ben je de trotse bezitter van het Ruiterbewijs en ben je als lid van de KNHS direct verzekerd tegen ongevallen bij het paardrijden.

Waar en wanneer zijn er examens?

De data en locaties van alle aankomende examens voor het KNHS Ruiterbewijs staan in MijnKNHS.nl. Neem contact op met de organisator voor meer informatie over de kosten van het examen.

Ik wil direct examen doen zonder een opleiding te volgen. Hoe?

Ben je een ervaren ruiter en heb je al voldoende kennis en ervaring, schrijf je dan direct in voor een examen zonder de opleiding te volgen. De data en locaties staan in MijnKNHS.nl. Neem voordat je je inschrijft wel eerst even contact op met degene die het examen organiseert om te overleggen of dit kan en wat de kosten zijn.

Wat wordt er van mij verwacht tijdens het examen?

Het examen voor het KNHS Ruiterbewijs bestaat uit een theorie-examen en een praktijkexamen.

Theorie-examen
Bij de theorie krijg je vragen over paarden, de omgang met paarden, verzorging, de basisbeginselen van het paardrijden en het rijden op de openbare weg.

Praktijkexamen
Het praktijkexamen bestaat uit twee onderdelen. Tijdens het eerste onderdeel laat je je rijvaardigheid in de rijbaan zien. Je stapt, draaft en galoppeert, springt een paar hindernisjes en doet je een obstakeltest. Daarna ga je de openbare weg op. Dan wordt gekeken of je duidelijk richting aangeeft, goed omgaat met de overige weggebruikers en je medekandidaat, of je de verkeerssituaties goed kunt inschatten en of je je paard goed onder controle hebt en houdt.

Heb je het goed gedaan? Dan ben je de trotse bezitter van het Ruiterbewijs en ben je als lid van de KNHS direct verzekerd tegen ongevallen bij het paardrijden.

Hoe oud moet ik zin om examen te kunnen doen?

De adviesleeftijd om mee te doen aan de opleiding van het Ruiterbewijs is 12 jaar. De reden hiervoor is dat je dan op school al verkeersles hebt gehad, beter in staat bent de theorie te leren en de verkeersregels zelfstandig toe te passen en ook fysiek meer in staat bent met een pony of paard om te gaan.

Gezakt. Wat nu?

Gezakt, dat is balen! Gelukkig kun je gewoon opnieuw examen doen als je daar aan toe bent. Ben je gezakt voor de praktijk. dan kun na 4 weken opgaan voor een herexamen. Voor de theorie is dat 2 weken. Kijk in de kalender wanneer er examens zijn en neem contact op met de organisatie om te overleggen of je daar terecht kunt. Meld je daarna aan via Mijn KNHS.

Heb ik een eigen paard nodig om de opleiding te volgen?

Je kunt de opleiding doen met je eigen paard, maar het is bij een aantal FNRS-ruitersportcentra ook mogelijk om de opleiding met een manegepaard te volgen. Het FNRS ruitersportcentrum bij jou in de buurt kan daar meer over vertellen.

 

Waarom een Ruiterbewijs i.c.m. een lidmaatschap?

Met het KNHS Ruiterbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde en ervaren ruiter bent. Een ruiter die de basisbeginselen van het rijden goed onder de knie heeft, weet hoe een paard verzorgd moet worden en veilig op de openbare weg en in het bos rijdt. Als houder van het KNHS Ruiterbewijs ben je automatisch lid van de KNHS en profiteer je meteen van de voordelen van het lidmaatschap. Je betaalt geen extra kosten voor het verlengen van je KNHS Ruiterbewijs .

 Toegang tot bepaalde natuurgebieden
Met je KNHS Ruiterbewijs heb je toegang tot een aantal unieke natuurgebieden in Nederland, waaronder het Gooisch Natuurreservaat, de Amsterdamse Waterleidingbossen, de bossen van de gemeente Arnhem (tenminste de begeleider), de bossen van de gemeente Soest en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek.

Uitgebreid verzekerd op, naast en rondom je paard
Alle KNHS-leden zijn via het lidmaatschap uitgebreid verzekerd op en naast het paard. Het gaat om een collectieve aanvullende ongevallendekking
→ Lees meer op www.knhs.nl/verzekeringen.

 Korting op ruitersportartikelen en evenementen
Als houder van het KNHS Ruiterbewijs en lid van de KNHS kun je gebruik maken van interessante kortingen op paardensportevenementen, ruitersportartikelen en andere producten.
→ Bekijk alle ledenacties op www.knhs.nl/ledenvoordeel.

 2x per jaar Paard&Sport gratis
Als lid van de KNHS krijg je 2x per jaar het digitale magazine Paard&Sport.

 Paard huren
Het KNHS Ruiterbewijs is een vertrouwd bewijs als je bij een ander ruitersportcentrum eens een paard wilt huren.

Ondersteuning van KNHS-regioconsulenten en buitenrijconsulenten
Als houder van het KNHS Ruiterbewijs en lid van de KNHS kun je bij de KNHS-regioconsulenten terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die te tegenkomt tijdens het buitenrijden, zoals een onveilige situatie in het verkeer of een slecht onderhouden menpad.
→ Ontmoet de regioconsulenten op www.knhs.nl/regioconsulenten.

 Stem in het behartigen van jouw belangen
Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. De KNHS behartigt de belangen van buitenrijdend Nederland en zet zich in voor een goed aangelegd routenetwerk. Met actieve lobby richting de Nederlandse politiek vraagt de KNHS samen met andere sportbonden en -organisaties vanuit het Actieplan Buitensport, om het in stand houden van een kwalitatief goed route- en padennetwerk. En daarbij geldt: hoe meer leden, hoe meer slagkracht.

Loading...