OPLEIDING KNHS MENBEWIJS

Iedereen kan het Menbewijs halen. We adviseren wel een minimumleeftijd van 16 jaar. Afhankelijk van je ervaring kun je direct examen doen of eerst een opleiding volgen die je op het examen voorbereid. Dat kan bij  gediplomeerde KNHS meninstructeurs, KNHS verenigingen en/of FNRS-ruitersportcentra bij jou in de buurt.

 

Basisopleiding: Haal je menbewijs met plezier

Tijdens de basisopleiding 'Haal je menbewijs met plezier' leer je alles dat je nodig hebt voor het examen voor het KNHS Menbewijs, zoals:

  • Mennen volgens het Achenbach systeem
  • Rijden op de openbare weg incl. verkeersregels
  • De aard en het gedrag van het paard
  • De algemene verzorging, zoals hoefverzorging en voeding, maar ook de verzorging voor en na het rijden
  • Gezondheid, ziektes en aandoeningen

Tijdens de theorielessen worden de boeken ‘Haal je Menbewijs met plezier’ en ‘Paard&Welzijn’ gebruikt, maar er is vooral veel tijd voor de praktijk. Je oefent de juiste grepen aan de leidsels op een mentoestel, krijgt tips en uitleg over het correct inspannen en in de praktijklessen doe je allemaal rijvaardigheidsoefeningen, zoals een slalom en een keertwending in een smalle doorgang. Uiteraard ga je tijdens de lessen ook de openbare weg op.

 

Instromen met CM1 en CME2

Ben je een beginnende menner en is de basisopleiding tot het KNHS Menbewijs nog een stapje te hoog? Dan kun je ook eerst het Certificaat Mennen 1 (CME1) en het Certificaat Mennen 2 (CME2) halen. Beide certificaten maken deel uit van de ruiteropleiding van de KNHS en FNRS.

Vervolgopleiding: Tweespannen en Langspannen

Heb je de opleiding voor het Menbewijs succesvol afgerond? Dan kun je doorgaan met de vervolgopleiding voor tweespannen en daarna langspannen. Voor beide opleidingen is een apart boek ontwikkeld. In deze opleiding ligt de focus nog meer de praktijk.

 

Waar en wanneer zijn de opleidingen voor het KNHS menbewijs?

In MijnKNHS.nl staat bij Opleidingen en Evenementen wanneer en waar de opleidingen van start gaan. Neem voor vragen over de kosten contact op met de locatie waar jij graag naartoe wilt. Bij de ene locatie haal je je Menbewijs in een week, bij de ander volg je bijvoorbeeld 1 dagdeel per week een les. Omdat de opzet van de opleiding per locatie verschilt zijn er ook verschillende tarieven.

 

Hoe schrijf ik me in voor de opleiding voor het menbewijs?

In MijnKNHS.nl staat wanneer en op welke locaties er een opleiding is. Is er geen opleiding bij jou in de buurt? Neem dan contact op met een FNRS ruitersportcentrum of KNHS-vereniging bij jou in de buurt en vraag of zij van plan zijn een opleiding te organiseren.

 

Wat kost de opleiding voor het menbewijs?

Neem voor vragen over de kosten contact op met de locatie waar jij graag naartoe wilt. Bij de ene locatie haal je je Menbewijs in een week, bij de ander volg je bijvoorbeeld 1 dagdeel per week een les. Omdat de opzet van de opleiding per locatie verschilt zijn er ook verschillende tarieven.

 

Ik wil een opleiding of examen organiseren. En nu?

Alle KNHS-verenigingen, FNRS ruitersportcentra mogen de opleiding en/of het examen organiseren. Alle informatie daarvoor hebben we voor je verzameld bij het onderdeel Sportaanbieders.

EXAMEN KNHS MENBEWIJS

Om het KNHS Menbewijs te halen leg je een examen af. Het examen bestaat uit theorie en praktijk. Heb je voldoende kennis en ervaring, dan kun je je direct inschrijven voor het examen (neem wel eerst contact op met degene die het examen organiseert). Ben je minder ervaren, volg dan een opleiding die je op het examen voorbereid.

Theorie

Bij de theorie krijg je vragen over verzorging, de basisbeginselen van het paardrijden en het rijden op de openbare weg. In de opleiding wordt hiervoor het boek “Paard&Welzijn” en het boek “Haal je Menbewijs met plezier” gebruikt.

Praktijk

Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op het in- en uitspannen en laat je zien dat je samen met je paard een veilige verkeersdeelnemer bent. De examinator beoordeelt dan hoe je op verkeerssituaties reageert en met andere weggebruikers omgaat, maar ook of je je aanspanning goed onder controle hebt en houdt.

Heb je het examen goed gedaan? Dan ben je de trotse bezitter van het KNHS Menbewijs en ben je als lid van de KNHS direct uitgebreid verzekerd.

 

Waar en wanneer zijn er examens?

De data en locaties van alle aankomende examens voor het KNHS Menbewijs staan in MijnKNHS.nl.

→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Menbewijs'.

 

Ik wil direct examen doen zonder een opleiding te volgen. Hoe?

Ben je een ervaren menner en heb je al voldoende kennis en ervaring, schrijf je dan direct in voor een examen zonder de opleiding te volgen. De data en locaties staan in MijnKNHS.nl. Neem voordat je je inschrijft eerst even contact op met degene die het examen organiseert om dit te overleggen.

→ Naar de kalender (opent in MijnKNHS.nl). Kies in het submenu voor 'Menbewijs'.

 

https://www.knhs.nl/paardrijden/paardrijlessen-en-opleidingen/knhs-menbewijs/faqs-over-het-knhs-menbewijs/

 

 

 

Waarom het KNHS menbewijs i.c.m. een lidmaatschap?

Met het KNHS Menbewijs op zak toon je aan dat je een verantwoorde en ervaren menner bent. Een menner die de basisbeginselen van het mennen goed onder de knie heeft, weet hoe een paard verzorgd moet worden en veilig op de openbare weg en in het bos rijdt. Als houder van het KNHS Menbewijs ben je automatisch lid van de KNHS en profiteer je meteen van de voordelen van het lidmaatschap. Je betaalt geen extra kosten voor het verlengen van je KNHS Menbewijs.

Toegang tot bepaalde natuurgebieden

Met je KNHS Menbewijs heb je toegang tot een aantal unieke natuurgebieden in Nederland, waaronder het Gooisch Natuurreservaat, de Amsterdamse Waterleidingbossen, de bossen van de gemeente Arnhem (tenminste de begeleider), de bossen van de gemeente Soest en Landgoed Nienoord in de gemeente Leek.

Uitgebreid verzekerd op, naast en rondom je paard

Alle KNHS-leden zijn via het lidmaatschap uitgebreid verzekerd op en naast het paard. Het gaat om een collectieve aanvullende ongevallendekking, WA-verzekering en rechtsbijstandverzekering.

→ Lees meer op www.knhs.nl/verzekeringen.

Korting op ruitersportartikelen en evenementen

Als houder van het KNHS Menbewijs en lid van de KNHS kun je gebruik maken van interessante kortingen op paardensportevenementen, ruitersportartikelen en andere producten.

→ Bekijk alle ledenacties op www.knhs.nl/ledenvoordeel.

2x per jaar Paard&Sport gratis

Als lid van de KNHS krijg je 2x per jaar het digitale magazine Paard&Sport.

Paard huren

Het KNHS Menbewijs is een vertrouwd bewijs als je bij een ander ruitersportcentrum eens een paard wilt huren.

Ondersteuning van KNHS-regioconsulenten en buitenrijconsulenten

Als houder van het KNHS Menbewijs en lid van de KNHS kun je bij de KNHS-regioconsulenten terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die te tegenkomt tijdens het buitenrijden, zoals een onveilige situatie in het verkeer of een slecht onderhouden menpad.

→ Ontmoet de regioconsulenten op https://www.buitenrijden.nl/contact/.

Stem in het behartigen van jouw belangen

Natuurgebieden in Nederland dreigen bij gebrek aan geld voor onderhoud dicht te gaan voor buitensporters. De KNHS behartigt de belangen van buitenrijdend Nederland en zet zich in voor een goed aangelegd routenetwerk. Met actieve lobby richting de Nederlandse politiek vraagt de KNHS samen met andere sportbonden en -organisaties vanuit het Actieplan Buitensport, om het in stand houden van een kwalitatief goed route- en padennetwerk. En daarbij geldt: hoe meer leden, hoe meer slagkracht.

 Heb ik een eigen paard nodig om de opleiding te volgen?

Je kunt de opleiding doen met je eigen paard, maar het is bij een aantal FNRS-ruitersportcentra ook mogelijk om de opleiding met een manegepaard te volgen. Het FNRS ruitersportcentrum bij jou in de buurt kan daar meer over vertellen.

Hoe ben ik verzekerd?

Als KNHS Menbewijshouder ben je automatisch collectief verzekerd voor een aanvullende WA- en ongevallendekking en een rechtsbijstandsverzekering. Een uitgebreide verzekering voor op, naast en rondom het paard. Kijk voor meer informatie op www.knhs.nl/verzekeringen.

Loading...