De opleiding voor het Ruiterbewijs mag gegeven worden door gediplomeerde instructeurs op een accommodatie met een veiligheidscertificaat (VHC). De opleiding heeft een standaardopzet als leidraad, maar als organisatie mag je hier natuurlijk je eigen invulling aan geven.

Zo kun je de opleiding in een weekend aanbieden of juist verspreid over meerdere dagen of weken. Het is ook mogelijk om voor ervaren ruiters alleen een examen aan te bieden. Interesse om de opleiding en/of het examen aan te bieden op uw accommodatie? Neem voor meer informatie contact op met de afdeling recreatie.

 

Wat houdt de opleiding voor het Ruiterbewijs in?

De opleiding voor het KNHS Ruiterbewijs mag gegeven worden door gediplomeerde instructeurs. De opleiding heeft een standaard opzet als leidraad, maar als organisatie kun je hier natuurlijk je eigen invulling aan geven. Zo kun je de opleiding in een weekend aanbieden of juist verspreid over meerdere dagen of weken. Het is ook mogelijk om voor ervaren ruiters alleen een examen aan te bieden.

 

Wat leren de kandidaten? 

In de praktijklessen oefenen de kandidaten hun vaardigheden en leren ze meer over paardenverzorging, de omgang met het paard (horsemanship), het rijden in de baan, springen en het onder controle houden van het paard in een obstakeltraining. Buitenrijden en verantwoord deelnemen aan het verkeer zijn essentiële onderdelen van het Ruiterbewijs. De opleiding wordt afgesloten met een examen. Voor de opleiding Ruiterbewijs dienen de kandidaten het handboek ‘Haal je Ruiterbewijs met plezier’ en het handboek ‘Paard&Welzijn’ of ‘Leer paardrijden met plezier – Brons’, versie 2016 of later, aan te schaffen.

 

Het examen
De opleiding wordt afgesloten met een theorie- en een praktijkexamen. Ruiters die al meer ervaring hebben kunnen zich direct inschrijven voor het examen zonder de opleiding te volgen, maar wel na overleg met degene die het examen organiseert.

 

Boeken en handleiding
Naast de genoemde boeken voor de kandidaten is er een handleiding voor het organiseren van de opleiding. Download via Mijn KNHS de instructeurshandleiding.

Hoe kom ik aan de opleidingsboeken?

De bijbehorende boeken van de opleiding bestel je ofwel vanuit het bedrijf of vereniging zelf via de KNHS-webshop (voor sportaanbieders geldt een speciale inkoopprijs), of je vraagt de kandidaten om de boeken zelf in de webshop te bestellen. 

Welke prijs moet ik in rekening brengen?
Omdat je als organisator zelf een opzet kiest bepaal je ook de prijs. De één kiest er voor om de opleiding in een weekend aan te bieden inclusief overnachting en catering, de ander om gedurende 10 weken 1 avond in de week theorie en praktijkles te geven. Neem in de prijsstelling ook de examenkosten mee. 

Hoe krijg ik voldoende kandidaten?

Wil je een opleiding voor het KNHS Ruiterbewijs op je accommodatie aanbieden? Geef het door aan de afdeling recreatie met de contactgegevens, de startdatum en of kandidaten van buitenaf zich ook kunnen inschrijven. We plaatsen de opleiding dan in de agenda op Mijn KNHS.

 

Hoe organiseer ik een examen voor het ruiterbewijs?

Om een examen te mogen organiseren moet een accommodatie aan de volgende eisen voldoen:

 • Het bedrijf moet in het bezit zijn van veiligheidscertificaat
 • De accommodatie moet beschikken over een terrein waar de kandidaten individueel beoordeeld kunnen worden en van elkaar weg kunnen rijden (geen rijbaan)
 • De accommodatie moet beschikken over een geschikte theorieruimte
 • De instructeur is in het bezit van een erkend instructeursdiploma
 • Voor het examen gelden aanvullende eisen aan de accommodatie. Zo moet er een buitenterrein zijn van minimaal 1200 m2.

 

Aan welke eisen moeten de kandidaten voldoen?

 • De adviesleeftijd om deel te nemen aan de opleiding voor het Ruiterbewijs is 12 jaar
 • Alle kandidaten dragen een gecertificeerde veiligheidshelm
 • Schoeisel voldoet aan de veiligheidseisen (glad profiel, niet te breed, kleine hak)
 • Bodyprotector is tot 16 jaar verplicht

 

Aanvraag examen:

 • Het examen moet tenminste 6 weken voor de examendatum aangevraagd worden met het daarvoor bedoelde aanvraagformulier. Vraag het op bij de afdeling recreatie.  
 • De organisator mailt het aanvraagformulier naar recreatie@knhs.nl
 • De KNHS plaats het examen op de Mijn KNHS kalender
 • De KNHS benadert een ORUN-examinator
 • Kandidaten schrijven zich in via Mijn KNHS
 • De KNHS stuurt de organisator periodiek een lijst met ingeschreven kandidaten, na akkoord bevestigd de KNHS deze kandidaten
 • Na het examen factureert de KNHS de organisatie (totaalbedrag hangt af van het aantal kandidaten)
 • Het examen wordt afgenomen door gediplomeerde examinatoren van de ORUN. 

 

Wat zijn de kosten om een examen te organiseren?

We hanteren een transparant kostenmodel zodat u als organisator vooraf kunnen weet waar u aan toe bent en bepalen wat de meest ideale groepsgrootte voor het examen is. De KNHS neemt een deel van de werkelijke kosten voor haar eigen rekening via een korting voor geaccrediteerde organisaties. Alle KNHS-verenigingen en FNRS-ruitersportcentra zijn per definitie geaccrediteerd. Andere sportaanbieders die een examen willen organiseren kunnen een accreditatie aanvragen bij de afdeling recreatie.

 

De kosten van het examen worden achteraf in rekening gebracht bij de organisator.

Examenkosten Ruiterbewijs (voorbeeld)

Examenkosten ruiterbewijs

tarief 

 

 5 examens

 10 examens

Basis inzet examinator (incl. reiskosten, voorbereiding, theorie-examen en vier praktijkexamens)

 € 170

 

 € 170

 € 170

Opslag per extra afgenomen praktijkexamen (geldt ook voor herexamenkandidaten praktijk)

 € 15

 

 € 15

 € 90

KNHS examenkosten

 € 125

 

 € 125

 € 125

Totale examenkosten

 

 

 € 310

 € 385

korting KNHS geaccrediteerde organisatie

30%

 

 – € 93

 – € 116

Netto kosten organisator (BTW 0%)

 

 

 € 217

 € 269

 

Eventuele extra kosten

Voor herexamenkandidaten theorie worden geen extra kosten in rekening gebracht door de KNHS aan de sportaanbieder.

 

Verzekering
Omdat het examen voor KNHS-leden is en door KNHS-leden wordt gegeven zijn zowel de examinator als de leden goed WA-verzekerd tijdens het examen. De collectieve ledenverzekeringen van de KNHS gaan er vanuit dat KNHS leden zelf minimaal een WA-verzekering en Zorgverzekering hebben afgesloten. De dekkingen zijn secundair.

 

Heb je nog vragen over de kosten van het examen? Neem dan contact op met de afdeling recreatie.

 

Loading...