MODULE

Cursus Paardsignalen

Prijs (niet-leden): €2,-

Prijs (leden): €1,-

Paarden functioneren en presteren beter als ze zich goed voelen. Maar wat moet je doen om paarden dat goede gevoel te geven? In deze cursus leer je alles wat nodig is voor een goede basis voor de omgang en het trainen van paarden. In zeven modules leer je zowel het natuurlijke gedrag van paarden kennen als hoe je met ze moet omgaan en ze moet verzorgen. We gaan in op het houden en voeren van paarden en zelfs op de succesvolle training van paarden. 

Voor wie: Deze cursus is ideaal voor de paardenliefhebber die nog meer wil leren over paarden, maar ook een must-see voor alle ruiters of menners die hun paard goed willen begrijpen, als hun maatje zien en lang gezond willen houden.

De inhoud: 

✔ Natuurlijk gedrag van paarden 

✔ Houden en voeren van paarden 

✔ Omgang en verzorging van paarden 

✔ Trainen van paarden


Deze cursus bestaat uit 7 modules:

Module 1 – Hoe een paard in elkaar zit

In deze module leer je alles over hoe een paard in elkaar zit. Je leert over zijn oorsprong, zijn communicatie met andere paarden en met ons mensen. Ook kom je meer te weten over zijn anatomie en beweging.

Module 2 – In de stal

In deze module leer je meer over het stalmanagement van paarden. Je doet kennis op over de basisbehoeften van een paard ten aanzien van ruimte, beweging en sociaal contact. Je komt te weten aan welke eisen een goede voerplaats moet voldoen en wat een goed stalklimaat voor paarden is.

Module 3 – Voeren en eten

In deze module verbreed je je kennis over het voeren van paarden. Je leert de verschillende voedingsmiddelen kennen waar het rantsoen van een paard uit bestaat en hoe de spijsvertering werkt. Tevens leer je eetgedrag en voermanagement te beoordelen en de body condition van paarden te scoren.

Module 4 – In de wei

In deze module vergroot je je kennis over de weidegang van paarden. Je leert hoe de sociale organisatie van een kudde werkt en hoe je een nieuw paard in een kudde introduceert. Ook kom je erachter wat je kan doen om het weiland door de seizoenen heen goed te onderhouden.

Module 5 – Omgaan met paarden

In deze module leer je alles over de omgang met paarden. Je leert hoe je met druk en lichaamstaal met je paard communiceert. Ook kom je te weten hoe je de leerprincipes van het paard toepast en hoe je regels voor je paard stelt en ongewenst gedrag corrigeert.

Module 6 – De verzorging

In deze module leer je meer over de verzorging van paarden. Je leert hoe je een paard rust en regelmaat kunt bieden en waar je naar kijkt om zijn gemoedstoestand en gezondheid te beoordelen. Ook leer hoe je bij het poetsen gezondheidsproblemen herkent en wanneer je een paard wel of niet moet scheren.

Module 7 - Aan het werk 

In deze module verbreed je je kennis over het trainen van paarden. Je leert alles over de optuiging van paarden, hoe je succesvol de spieren van je paard kan trainen en waar je op moet letten na een training.

Leerdoelen:
Na het volgen van deze cursus kun je
✔ natuurlijk gedrag van paarden verklaren door hun lichaamsfunctie en -delen te kennen
✔ de basisbehoeften van een paard op stal benoemen en beoordelen 

✔ het rantsoen van paarden met de verschillende voedermiddelen beoordelen

✔ de sociale organisatie van paarden in een kudde herkennen en weilanden managen

✔ gericht met paarden communiceren om hen wat aan of af te leren
✔ de gezondheid van een paard controleren en zijn gesteldheid inschatten bij het correct poetsen

✔ de optuiging van paarden herkennen en een correcte training opbouwen

Loading...