Bereid je voor op de wintermaanden!

De winter is niet lang meer van ons verwijderd en iedereen hoopt natuurlijk op een prachtige buitenrit door het winterwonderland. Buiten dat de winter prachtige landschappen met zich meebrengt betekent dit ook een verandering in de verzorging van paarden. Hoe bereid je je nou goed voor op deze wintermaanden? Wij hebben een aantal tips!

  1. Ruwvoer

Wanneer jouw paard in de zomermaanden dagelijks het grootste deel van de dag op wei staat of zelfs dag én nacht buiten staat is het belangrijk om de overgang naar de stal in de winter goed voor te bereiden. Voer hiervoor de laatste weken op wei de paarden goed ruwvoer bij. Het gras bevat tijdens deze periode minder voedingsstoffen. Zo kunnen deze tekorten aangevuld worden met de extra ruwvoergift en kan het spijsvertegingsstelsel van het paard zich langzaamaan aanpassen aan het opnemen van hooi of voordroog.

Natuurlijk zijn er ook voorzieningen waar de paarden in de wintermaanden ook buiten kunnen blijven. Hier is het wel verstandig om ook ruwvoer bij te voeren aangezien het gras minder voedingsstoffen bevat. Bovendien houdt ruwvoer het paard warm tijdens de koude dagen, het verteren hiervan werkt als een soort kachel bij het paard.

  1. Water

Met koud weer hebben paarden eerder de neiging om minder te drinken door de lage luchtvochtigheid en afwezigheid van vers gras. Zorg er dus altijd voor dat de paarden continu toegang hebben tot schoon, niet te koud, drinkwater. Paarden drinken meer van wat lauw water (7-10°C ). IJskoud water drinken ze wel maar in mindere mate, de kans dat je paard dan te weinig water binnenkrijgt is aanwezig.

  1. Temperatuur op stal

Wanneer de dagen kouder worden zijn we zelf vaak snel geneigd om alle ramen en deuren dicht te maken en binnen bij het haardvuur te gaan zitten. Ondanks dat wij mensen dit heerlijk vinden, heeft een paard een goede ventilatie op stal nodig. Ammoniak (uit de urine), stof en schimmels vervuilen de lucht en kunnen voor gezondheidsproblemen aan de luchtwegen zorgen. Zorg daarom altijd voor een goede ventilatie, maar let op dat het niet gaat tochten.

  1. Dekens

Paarden kunnen prima tegen koude temperaturen. Zodra het kouder wordt en de dagen korter worden gaat een paard beginnen met het aanmaken van de wintervacht, dat zorgt voor een betere isolatie. Wanneer een paard het koud heeft kan hij de haren door middel van spiertjes rechtop zetten, zo ontstaat er een extra isolerende luchtlaag. Oude en zieke paarden kunnen vaak wat extra warmte gebruiken, omdat ze te zwak zijn om zelf de temperatuur te regelen. Hier kan een deken dus verstandig bij zijn. Het kan ook zijn dat je de wintervacht onhandig vindt tijdens het trainen. Een deken kan er dan voor zorgen dat de aanmaak van de wintervacht wordt beperkt.

  1. Training

Belangrijk bij het trainen in de winter is dat je je paard een lange warming up en cooling down geeft. Een warming up zorgt ervoor dat de spieren goed doorbloed worden en daardoor de kans op blessures minder wordt. Stappen is een goede warming up. Een cooling down is nodig om de afvalstoffen van de training af te voeren. Als dit niet voldoende gebeurt, kan er stijfheid en spierpijn ontstaan. Daarnaast is het nodig om de vacht op te laten drogen wanneer het paard ongeschoren is. Wissel daarbij je training af. Wanneer een paard in de winter langer op stal staat is afwisseling in de training goed voor de geest van jouw paard.

  1. Reflectie

In de wintermaanden worden niet alleen de dagen kouder, maar is er ook overdag kans op mistbanken of sneeuwbuien. Zorg voor goed reflecterende kleding en harnachement van jouw paard wanneer jullie het verkeer in gaan. Houd er ook rekening mee dat jouw paard tijdens koude dagen wellicht wat overenthousiast kan zijn op buitenritten. Mocht je jezelf hier onzeker bij voelen kun je misschien iemand met je meenemen. Veiligheid gaat altijd voorop!

Met deze tips zijn jij en je paard klaar voor de winter!

Loading...